50′ προετοιμασία
30′ ψήσιμο
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες και 20′
Υλικά
Μερίδες: 8
Για το κέικ
Για την κρέμα φυστικιού
Διαδικασία
- Για το κέικ με στρώσεις από κρέμα φιστικιού Αιγίνης, ξεκινάμε με τη κρέμα φυστικιού και σε ένα μπολ βάζουμε την ψιλοκομμένη λευκή σοκολάτα.
- Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά τη μισή ποσότητα κρέμας γάλακτος μέχρι να κάψει, αλλά να μη φουσκώσει.
- Τραβάμε από τη φωτιά, την αδειάζουμε στο μπολ με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή με ραβδομπλέντερ, μέχρι να φτιάξουμε ένα πυκνό και λείο μείγμα.
- Προσθέτουμε την πάστα φυστικιού και ανακατεύουμε καλά για να ενσωματωθεί.
- Τέλος, ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (κρύα) και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 8 ώρες ή για όλο το βράδυ.
Κέικ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 τσέρκια (ή αλουμινένια ταψάκια μιας χρήσης) με διάμετρο 22 εκ. Αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκια, τα κλείνουμε στο κάτω μέρος με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τα ακουμπάμε σε μια λαμαρίνα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε τα τριμμένα φυστίκια και ανακατεύουμε. Αφήνουμε κατά μέρος.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο, το σπορέλαιο και τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, ρίχνουμε και το ξίδι και χτυπάμε μέχρι να απορροφηθεί.
- Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα αλευριού σε τρεις δόσεις, εναλλάξ με το ξινόγαλα (ξεκινάμε και τελειώνουμε με αλεύρι), χτυπώντας μέχρι να φτιάξουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Το μοιράζουμε ισόποσα στα δύο τσέρκια ή στα ταψάκια και ψήνουμε για περίπου 30-40 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε για 10 λεπτά στα σκεύη και στη συνέχεια τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε σχάρα, για τουλάχιστον 1-2 ώρες (μπορούμε να τα ετοιμάσουμε από την προηγούμενη ημέρα, όπως την κρέμα φυστικιού).
Συναρμολόγηση
- Βγάζουμε την κρέμα φυστικιού από το ψυγείο και τη χτυπάμε με το σύρμα ή με μίξερ χειρός μέχρι να σφίξει τόσο ώστε να στέκεται και να μπορούμε να την απλώσουμε.
- Βάζουμε το ένα κέικ σε πιατέλα και στρώνουμε πάνω του ομοιόμορφα τη μισή κρέμα φυστικιού.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο κέικ.
- Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 30 λεπτά και στη συνέχεια αλείφουμε καλά την επιφάνεια και τα πλαϊνά του με την υπόλοιπη κρέμα φυστικιού, ισιώνοντας με μια σπάτουλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κορνέ για να φτιάξουμε ροζέτες κρέμας στην επιφάνεια.
- Πασπαλίζουμε με τα χοντροτριμμένα φυστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.
Source:
gastronomos.gr