Με την ίδια ζύμη που φτιάχνουν τη φογάτσα, οι Κερκυραίοι πλάθουν και τις κολομπίνες. Απομεινάρι της Ενετοκρατίας, η κολομπίνα παίρνει το όνομά της από την ιταλική λέξη colomba που σημαίνει περιστέρι, που συμβολίζει το Άγιο Πνεύμα, γι’ αυτό και τα ψωμάκια αυτά έχουν το ανάλογο σχήμα και διακόσμηση. Το κόκκινο αυγό τοποθετείται σαν μάτι και ένα ματσάκι από πολύχρωμα φτερά το διακοσμούν ως άλλα πούπουλα. Τις κολομπίνες τις βγάζουν στο τραπέζι του Μεγάλου Σαββάτου μετά την πρώτη Ανάσταση και το έθιμο των κανατιών, είτε με το μεσημεριανό φαγητό είτε το βράδυ. «Όταν κόβαμε την κολομπίνα στο σπίτι μας, η γιαγιά μου τη συνόδευε με κόκκινο κρασί και μήλο», θυμάται ο Αλέξανδρος Κοσκινάς, που μας έδωσε τη συνταγή.
Υλικά
Μερίδες: 4
Για την επιφάνεια
Διαδικασία
- Για τις κολομπίνες, τα κορφιάτικα πασχαλινά τσουρέκια σαν περιστέρια, ξεκινάμε και σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά, το χλιαρό γάλα και 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε σε ένα σχετικά ζεστό σημείο για 10-15 λεπτά, μέχρι να αφρίσει ελαφρά η επιφάνεια του μείγματος.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μια αφράτη και ανοιχτόχρωμη κρέμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά και σε χαμηλή ταχύτητα, μετά από κάθε προσθήκη.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, χτυπώντας μέχρι να ενσωματωθεί, και στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, το αλάτι, το κονιάκ, το ξύσμα και τη βανίλια.
- Προσαρμόζουμε στο μίξερ τον γάντζο και ζυμώνουμε τα υλικά για 5-8 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Αν γίνει έντονα κολλώδης, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι.
- Σκεπάζουμε τον κάδο με μεμβράνη και τον αφήνουμε σε ένα σχετικά ζεστό σημείο για 30 λεπτά, για να ξεκουράσουμε τη ζύμη.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε ό,τι σχήμα θέλουμε: σαλίγκαρο, απλό καρβελάκι, πλεξούδα. Αν πιάνει το χέρι μας, το πλάθουμε χοντρικά σε σχήμα πουλιού.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου και ακουμπάμε εκεί τις τέσσερις κολομπίνες που φτιάξαμε, σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί θα φουσκώσουν.
- Σκεπάζουμε χαλαρά το ταψί και το αφήνουμε σε ένα σχετικά ζεστό σημείο για 1 ώρα, μέχρι οι κολομπίνες να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον κρόκο με το γάλα και αλείφουμε τις κολομπίνες με ένα πινέλο, προσεκτικά για να μην τις τρυπήσουμε και ξεφουσκώσουν.
- Τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τις ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τις αφήνουμε να κρυώσουν και, αν θέλουμε, τις στολίζουμε με πολύχρωμα φτερά και με κόκκινα αυγά.