40′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10′
Υλικά
Μερίδες: 4
Γέμιση
Διαδικασία
- Για τους λαχανοντολμάδες με φέτα και κριθαράκι μαραίνετε για λίγα λεπτά σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ελάχιστο νερό, ρίχνετε κατόπιν το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε για 3 λεπτά.
- Προσθέτετε τον άνηθο, την πιπερίτσα και το ζαμπόν και ανακατεύετε να σοταριστούν όλα μαζί, για 4 λεπτά.
- Προσθέτετε το κριθαράκι, ανακατεύετε και όταν γίνει διάφανο, σβήνετε με το κρασί.
- Όταν εξατμισθεί ρίχνετε την ντομάτα, την αφήνετε να πιει τα υγρά της, αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε το κάρι, τη φέτα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
- Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση κατά μέρος για να φουσκώσει το κριθαράκι.
- Καθαρίζετε το λάχανο από τα σκληρά εξωτερικά του φύλλα.
- Το ζεματίζετε σε βραστό, αλατισμένο νερό, για 3 – 5 λεπτά.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το λάχανο κατά μέρος, μέσα στην κατσαρόλα, ώσπου να χαλαρώσουν τα φύλλα του (ο χρόνος ποικίλλει από 15 – 30 λεπτά, ανάλογα με το πόσο σφιχτά είναι τα φύλλα του.
- Μόλις κρυώσει τόσο ώστε να μπορείτε να το πιάσετε, διαλέγετε τα πιο μεγάλα φύλλα και τα απλώνετε ένα ένα σε ξύλο κοπής.
- Βάζετε από 1 κ.σ. από το μείγμα της γέμισης στο κέντρο κάθε φύλλου και ετοιμάζετε ντολμάδες τυλίγοντας τους σφιχτά όπως τους κλασικούς λαχανοντολμάδες ή σε πουγκιά.
- Απλώνετε τα φύλλα που περίσσεψαν στη βάση μιας κατσαρόλας, από πάνω τοποθετείτε τους ντολμάδες, περιχύνετε με 3/4 φλιτζανιού ζεστό νερό και τη 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τους σκεπάζετε με ένα πιάτο, για να μην ανακινηθούν και ξετυλιχτούν στη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Τους βράζετε για περίπου 25 – 30 λεπτά, με σκεπασμένη κατσαρόλα, ώσπου να μαλακώσει το λάχανο.
- Τους σερβίρετε ζεστούς ή χλιαρούς.
Μυστικά
Μπορείτε, αν θέλετε, να σερβίρετε τους ντολμάδες σε σάλτσα ντομάτας, ρίχνοντας στην κατσαρόλα 5 – 6 ντομάτες κονσέρβας ψιλοκομμένες και ελάχιστο αλάτι.
Source:
gastronomos.gr