Το βραδινό αποτελεί ένα από τα βασικά γεύματα της ημέρας και ίσως εκείνο που μας ταλαιπωρεί περισσότερο από όλα, καθώς θέλουμε να είναι γευστικό αλλά ταυτόγχρονα να μη αποτελείται από πολλές θερμίδες. Ποια είναι η κατάλληλη επιλογή που συνδυάζει και τα δύο; Μα φυσικά μία δροσερή σαλάτα που μας προσφέρει όχι μόνο τα απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό μας αλλά μπορεί να εξιτάρει τον ουρανίσκο μας με πολύ λίγες θερμίδες.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις πιο λαχταριστές σαλάτες που θα σας ξετρελάνουν!
Σαλάτα με ψητό κοτόπουλο και ντρέσινγκ γιαουρτιού

Υλικά
- 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μπαλσάμικο
- 2 λιαστές ντομάτες
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κύβο λαχανικών
- ρίγανη
- θυμάρι
- ανάμεικτες πράσινες σαλάτες μαρούλι- άισμπεργκ- ρόκα κλπ.
- 1 αγγούρι
- 1 καρότο
- 1 πιπεριά κόκκινη
- φύλλα δυόσμου
- κολοκυθόσπορο
- σουσάμι
Για το ντρέσινγκ
- 4 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- χυμό λεμονιου
- 3 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι με μέλι
Εκτέλεση
Βάζουμε το φιλέτο στον πάγκο, το κόβουμε σε δύο τρία κομμάτια και με το χέρι σε μπουνιά χτυπάμε καλά να πλατύνει. Βάζουμε στο μίξερ το ελαιόλαδο, τις λιαστές ντομάτες, το ξίδι, το μέλι, τον κύβο, τη ρίγανη και το θυμάρι. Τα χτυπάμε έως ότου γίνουν κρέμα. Τοποθετούμε το φιλέτο σε πυρίμαχο σκεύος. Το περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Το αφήνουμε να μαριναριστεί από 4 ώρες έως και μία νύχτα. Όσο πιο πολύ μείνει στη μαρινάδα τόσο πιο νόστιμο θα γίνει. Μπορούμε να το ψήσουμε σε σχάρα μπάρμπεκιου για 4′ από κάθε πλευρά, σε γκριλιέρα για 10′ ή σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, σε αντιστάσεις, για 25′. Πλένουμε καλά και στεγνώνουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε και τα ανακατεύουμε. Σε μπολ βάζουμε τα υλικά για τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τη σαλάτα και το κοτόπουλο.
Μακαρονοσαλάτα με ψητά λαχανικά και σάλτσα ταχίνι-γιαούρτι

Υλικά:
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 2 κολοκυθάκια
- 1 μελιτζάνα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σύνθεση
- 500 γρ. βίδες, ολικής άλεσης
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2%
- 70 γρ. ταχίνι
- 100 γρ. μαγιονέζα, light
- ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
- χυμό λάιμ, από 1 λάιμ
- 100 γρ. καλαμπόκι
- 20 γρ. μαϊντανό
- 10 γρ. δυόσμο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- φύλλα δυόσμου
- πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε 1 κ.σ. αλάτι και τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό, και τα αφήνουμε στην άκρη για να στραγγίξουν καλά. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το γιαούρτι, το ταχίνι, τη μαγιονέζα, το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ, το καλαμπόκι, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα προσθέτουμε και αυτά, και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και τα ψητά λαχανικά, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Μοιράζουμε τη μακαρονοσαλάτα σε πιάτα και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου και πιπέρι.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Πρασινάδες με σπαράγγια, σταφίδες και κεφαλοτύρι

Υλικά
- 300 γρ. σπαράγγια καθαρισμένα, και κομμένα σε κομμάτια 3-4 εκ.
- 350 γρ. ανάμεικτες πρασινάδες της αρεσκείας μας, χοντροκομμένες
- 60 γρ. σταφίδες μαύρες, κορινθιακές
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1/4 μάτσο φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος, ή δυόσμος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1/3 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
- 120 γρ. κεφαλοτύρι νιώτικο ή άλλο της αρεσκείας μας, σε λεπτές φέτες
Για το dressing
- 20 ml βαλσάμικο
- 75 ml ελαιόλαδο
- 20 ml χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
- 1 κουτ. γλυκού μέλι
- 5 στήμονες σαφράν, διαλυμένοι σε 2 κουτ. σούπας καυτό νερό
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για την σαλάτα με σπαράγγια, σταφίδες και κεφαλοτύρι ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ με ένα κουτάλι όλα τα υλικά για τη σάλτσα. Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τα σπαράγγια για 3 – 4 λεπτά, τα σουρώνουμε και τα μεταφέρουμε αμέσως σε μπολ με παγωμένο νερό, για να διατηρήσουν ζωντανό το χρώμα τους. Στεγνώνουμε τα σπαράγγια με πετσέτα και τα μεταφέρουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τις πρασινάδες, τις σταφίδες, το κρεμμυδάκι, τον κόλιανδρο, και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα, σκορπίζουμε το μαυροκούκι, το τυρί και σερβίρουμε σαλάτα με πρασινάδες, σπαράγγια, σταφίδες και κεφαλοτύρι.
Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου