Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς σοκολάτα; Πολλές μελέτες δείχνουν ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μιας και η κατανάλωσή της φαίνεται να έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό. Στον αντίποδα, άλλες έρευνες αναδεικνύουν περισσότερο τις αρνητικές επιπτώσεις.
Γενικά, η σοκολάτα υγείας και η γάλακτος που περιέχουν κακάο θεωρούνται μία καλύτερη επιλογή από τη λευκή σοκολάτα η οποία περιέχει βούτυρο κακάο.
Τι δείχνουν, λοιπόν, οι έρευνες για την καθημερινή κατανάλωση της σοκολάτας;
Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς
Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικών που υπάρχει σε συγκεκριμένα τρόφιμα όπως το τσάι, τα μούρα, τα φυλλώδη λαχανικά και το κρασί. Τα φλαβονοειδή έχουν διάφορα οφέλη για τον οργανισμό και μεταξύ αυτών η ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα του 2018 έδειξε ότι η κατανάλωση μία φυσιολογικής ποσότητας σοκολάτας κάθε 1-2 μέρες βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, αν και σύμφωνα με τους ειδικούς ακόμα περισσότερες σχετικές έρευνες πρέπει να γίνουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, έχει και μεγαλύτερη ποσότητα φλαβονοειδών.
Μειώνει τον πόνο της περιόδου
Η μαύρη σοκολάτα έχει επίσης περισσότερο μαγνήσιο: 50 γραμμάρια μαγνησίου έχουν 114 mg μαγνησίου που είναι περίπου το 35% την ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητα για τις ενήλικες γυναίκες.
Το μαγνήσιο βοηθά στην χαλάρωση των μυών και ανακουφίζει από τον πόνο στη μήτρα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients το 2020 αναφέρει ότι για αυτό ενδεχομένως πολλές γυναίκες έχουν λιγούρα για κάτι γλυκό στην περίοδό τους.
Αυξάνει τα επίπεδα του σιδήρου
Τα ποσοστά της αναιμίας σημειώνουν άνοδο, αναφέρει το περιοδικό Journal of Nutrition και σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κλασικά συμπτώματα είναι η κόπωση, η αδυναμία και τα εύθραυστα νύχια. Τα καλά νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας είναι ότι η μαύρη σοκολάτα θεωρείται καλή πηγή σιδήρου.
Μια μερίδα 50 γραμμαρίων περιέχει 6 mg σιδήρου. Οι γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών χρειάζονται 18 mg σιδήρου την ημέρα, συνεπώς η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι ένας νόστιμος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου. Η σοκολάτα γάλακτος από την άλλη περιέχει μόνο 1 mg σιδήρου ανά 50 γραμμάρια.
Η συνέχεια εδώ https://www.mothersblog.gr/mama/well-being/story/140816/mama-kai-diatrofi-ti-symvainei-sto-soma-sou-otan-tros-sokolata-kathe-mera