1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: για ταψί διαμέτρου 28 εκ.
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να φτιάξουμε την πιπερόπιτα, ξεκινάμε με τη ζύμη.
- Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το λάδι, το ξίδι και λίγο αλάτι μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μέτρια, λεία και ελαφρά ελαστική. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι ή νερό αντίστοιχα, για να επιτύχουμε την επιθυμητή σύσταση.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά, όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Γέμιση
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές σε περίπου 1 λίτρο νερό, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζουμε και πετάμε το νερό.
- Στην άδεια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί, τα αυγά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει εντελώς.
Πίτα
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια και να πλάθουμε σε μπαλίτσες.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε 4 μπαλίτσες ζύμης σε φύλλα στρογγυλά με διάμετρο περίπου 15-20 εκ. το καθένα.
- Τα αλείφουμε ένα ένα με λιωμένο βούτυρο και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο. Τα ανοίγουμε ξανά όλα μαζί με τον πλάστη σε φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από του ταψιού.
- Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε εκεί το τετραπλό φύλλο που φτιάξαμε, καλύπτοντας και τα τοιχώματα και με τις άκρες του να εξέχουν ελαφρά. Απλώνουμε εκεί ομοιόμορφα τη μισή γέμιση.
- Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε άλλο ένα τετραπλό φύλλο, με άλλα 4 μπαλάκια ζύμης, αλλά αυτή τη φορά με διάμετρο όση και του ταψιού.
- Με αυτό το φύλλο καλύπτουμε τη γέμιση και απλώνουμε πάνω του ομοιόμορφα την υπόλοιπη γέμιση.
- Τέλος, ανοίγουμε το τελευταίο τετραπλό φύλλο με τα τελευταία 4 μπαλάκια ζύμης και σκεπάζουμε τη γέμιση.
- Φέρνουμε προς τα μέσα τις άκρες του κάτω φύλλου, που εξέχουν, και τις διπλώνουμε φτιάχνοντας περιμετρικά της πίτας ένα λεπτό στεφάνι.
- Βουτυρώνουμε την επιφάνεια της πίτας και τη χαράσσουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας.
- Την ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει ωραία. Τη σερβίρουμε χλιαρή.
Source:
gastronomos.gr