45′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 25′
Υλικά
Μερίδες: 12
Για το σιρόπι
Για την πορτοκαλόπιτα
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για να φτιάξουμε τη ζουμερή πορτοκαλόπιτα, αρχικά ρίχνουμε, σε μια μικρή κατσαρόλα, το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τον χυμό πορτοκαλιού.
- Στη συνέχεια, βράζουμε για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το μείγμα θα αρχίσει να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το ποτό και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Πορτοκαλόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170-180°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 35 εκ.
- Βγάζουμε τα φύλλα κρούστας από τη συσκευασία τους και τα ξεδιπλώνουμε.
- Με κοφτερό μαχαίρι χωρίς δόντια τα κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 1 εκ.
- Τις μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τις «αφρατεύουμε» λίγο με τα χέρια μας, για να ξεκολλήσουν μεταξύ τους.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι απλώς να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.
- Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε έως ότου τα υλικά αναμειχθούν καλά.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τα φύλλα κρούστας και ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε οι λωρίδες από φύλλο κρούστας να ξεχωρίσουν καλά και να βραχούν όλες με το μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι η πορτοκαλόπιτα να ροδίσει και να σχηματιστεί μια ωραία ρόδινη κρούστα στην επιφάνεια.
- Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο και όπως είναι καυτή την περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, αδειάζοντάς το αργά σε όλη την επιφάνειά της.
- Αφήνουμε κατά μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.
- Κόβουμε την πορτοκαλόπιτα σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Source:
gastronomos.gr