Πλούσιο σε διαφορετικές υφές και αρώματα τούτο το γλυκό, που δίνει παράλληλα επιμέρους συνταγές: Το μείγμα του κέικ μπορείτε να το ψήσετε μόνο του, ως ένα απλό αλλά αρωματικό κέικ βανίλια, ενώ το μείγμα μήλων μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για οποιοδήποτε είδος μηλόπιτας θέλετε.
1 ώρα προετοιμασία
45′ ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45′
Υλικά
Μερίδες: 12
Για τη γέμιση μηλόπιτας
Για το κέικ βανίλια
Για το σιρόπι
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για το σιροπιαστό κέικ βανίλια με γέμιση μηλόπιτας, ξεκινάμε με το σιρόπι. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 2 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα πάρουν βράση.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Γέμιση μηλόπιτας
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 90 ml νερό με τη ζάχαρη σε σχετικά δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσουν.
- Προσθέτουμε τις φέτες μήλου, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε ένα μπολάκι διαλύουμε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο νερό, αδειάζουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να δέσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το φιλέ αμυγδάλου και την κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
Κέικ βανίλια
- Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα. Δεν θέλουμε να το χτυπήσουμε δυνατά για να φτιάξουμε ένα πυκνό και αφράτο μείγμα, απλώς να ομογενοποιηθούν καλά τα δύο υλικά.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα ρίχνουμε στο μείγμα των κρόκων, χτυπώντας μέχρι να ενωθεί με το μείγμα.
- Τέλος, ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί και αυτό στο μείγμα.
Συναρμολόγηση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 26-28 εκ. και στρώνουμε εκεί 1 φύλλο Βηρυτού ή κρούστας, βουτυρωμένο και αυτό, με τις άκρες του να εξέχουν από το σκεύος.
- Στρώνουμε και τα υπόλοιπα 5 φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά, πάνω στο πρώτο, αλλά κάθε φορά το καθένα λίγο πιο λοξά από το προηγούμενο, ώστε να καλύψουμε εντελώς το ταψί και να φτιάξουμε ένα «αστέρι» από φύλλα.
- Αδειάζουμε στα φύλλα το μισό μείγμα για κέικ και το απλώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα.
- Πάνω στο μείγμα σκορπίζουμε τα 3/4 της ποσότητας από το μείγμα μήλων και το καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα κέικ, ισιώνοντας την επιφάνεια με σπάτουλα, προσεκτικά για να μη μετακινηθούν τα μήλα.
- Ρίχνουμε περιμετρικά το υπόλοιπο μείγμα μήλων και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί προς τα μέσα.
- Ψήνουμε το γλυκό για περίπου 45 λεπτά. Έλέγχουμε αν είναι έτοιμο το κέικ βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Θα πρέπει να βγει στεγνή και καθαρή, διαφορετικά ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
- Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και, όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε αργά με το κρύο σιρόπι.
- Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ταψάκι, για τουλάχιστον 1 ώρα προτού σερβίρουμε.
Source:
gastronomos.gr