Υλικά
Τεμάχια: 2
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τσουρέκι-στεφάνι με κόκκινα αυγά, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μέσα σε ένα μπολάκι, προσθέτοντας και μια τσιμπιά από τη ζάχαρη της συνταγής. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο Lurpak, τη ζάχαρη και το γάλα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προσθέτουμε στο μείγμα του βουτύρου (αφού κρυώσει), τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Έπειτα, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε ξανά.
- Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μείγμα βουτύρου-αυγών-μαγιάς και ζυμώνουμε με τον γάντζο σε χαμηλή προς μέτρια ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, μαλακή και ελαστική ζύμη που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετούμε σε ζεστό περιβάλλον, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (τουλάχιστον 1½ ώρα, αλλά εξαρτάται και από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).
- Με το χέρι μας σε σχήμα μπουνιάς, πιέζουμε τη ζύμη για να φύγει ο αέρας και την κόβουμε σε τέσσερα ίσα κομμάτια (δύο για κάθε τσουρέκι). Παίρνουμε ένα ένα κομμάτι ζύμης και πάνω σε μια καθαρή κι ελαφρώς βουτυρωμένη επιφάνεια, το πλάθουμε σε μεγάλο και σχετικά λεπτό κορδόνι. Κρατώντας το κορδόνι από τις δύο άκρες, το ανασηκώνουμε και το κουνάμε ώστε να τεντωθεί και να απλωθεί κι άλλο σε μήκος. Αφού κάνουμε το ίδιο με όλα τα κομμάτια ζύμης, τα πλάθουμε ανά δύο σε πλεξούδα, τοποθετώντας ενδιάμεσα στην πλέξη και τα κόκκινα αυγά (τρία σε κάθε τσουρέκι). Στο τέλος ενώνουμε τις άκρες της κάθε πλεξούδας έτσι ώστε τα τσουρέκια μας να πάρουν στρογγυλό σχήμα και να γίνουν σαν στεφάνια.
- Τα μεταφέρουμε σε δύο ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και τα σκεπάζουμε ελαφρώς με διάφανη μεμβράνη. Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Τα αλείφουμε προσεκτικά με το μείγμα αυγού-γάλακτος προσέχοντας να μην τα τρυπήσουμε. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C με αέρα για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία. Αν δούμε ότι παίρνουν γρήγορα χρώμα, τα καλύπτουμε με λαδόκολλα. Ένα σημάδι ότι είναι καλά ψημένα μέχρι μέσα είναι να είναι ελαφριά για τον όγκο τους και να βγάζουν έναν κούφιο ήχο όταν χτυπάμε τη βάση τους με το δάχτυλό μας.
- Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά εκτός ταψιού.
Μυστικά
*Προσοχή, η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 40°C, γιατί τότε θα καταστραφεί η μαγιά και το τσουρέκι δεν θα φουσκώσει. Όμως, ούτε κρύο πρέπει να είναι, γιατί τότε θα αργήσει πολύ να διπλασιαστεί η ζύμη. Όταν λέμε χλιαρό νερό, λοιπόν, εννοούμε ότι θα πρέπει να είναι στη θερμοκρασία του σώματός μας, που σημαίνει ότι όταν βυθίσουμε μέσα το δάχτυλό μας, δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε καμία διαφορά, ούτε κρύο, ούτε ζεστό.