Θέλεις να ξεκινήσεις να τρως σωστά, θέλεις να αρχίσεις να φροντίζεις περισσότερο τον εαυτό σου… Αποφάσισες να κόψεις τις κακές συνήθειες που σου χαλάνε την ψυχολογία, αποφάσισες να διώξεις ό,τι τοξικό σε χαλάει. Οι αλλαγές όμως δεν είναι πάντα εύκολες. Έρχονται αντιμέτωπες με ριζωμένες συνήθειες, βρίσκουν αντίσταση και συνήθως προκαλούν φόβο για το άγνωστο. Η Κρίστη Μηλιόρδου, Certified Health & Wellness Coach – Ψυχολόγος, MSc μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για να πετύχουμε τις αλλαγές που θέλουμε.
Πόσες φορές έχεις παρατηρήσει τον εαυτό σου να κάνει κάτι που έχει υποσχεθεί ότι θα σταματήσει; ‘Η να έχει μια κακιά συνήθεια που όσο και να τον βλάπτει δυσκολεύεται να αποχωριστεί; Κάτι τέτοιο είναι αρκετά κοινό και ξεκινάει από το φόβο της αλλαγής ή το φόβο του αγνώστου. Ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι μια αλλαγή μπορεί να επιφέρει θετικές συνέπειες στη ζωή μας η μετάβαση από την υπάρχουσα συμπεριφορά σε μια νέα ενέχει δυσκολίες.
Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι μια πετυχημένη αλλαγή χρειάζεται προσπάθεια και χρόνο για να επιτευχθεί καθώς επίσης και σταδιακά βήματα. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ούτε γρήγορες λύσεις αλλά με οργάνωση και επιμονή μπορούμε να πετύχουμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.
Μερικά από τα βήματα που χρειάζονται για να φτάσουμε στην επιτυχία παρουσιάζονται παρακάτω.
-Προσδιόρισε την υποκείμενη αιτία: Όλες οι “κακές” συνήθειες έχουν μια λειτουργία. Για παράδειγμα, η “καλή” συνήθεια του περπατήματος το πρωί σε κάνει να αισθάνεσαι ανανεωμένη και έτοιμη για τη δουλειά ή τη συνέχεια της ημέρας. Παρόμοια με αυτό η “κακή” συνήθεια της υπερβολικής κατανάλωσης ανθυγιεινών σνακ θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για την καταπολέμηση της μοναξιάς. Μπορεί να μην είναι εύκολο να εντοπιστεί η πραγματική αιτία, αλλά αξίζει πραγματικά να το πράξουμε, αφού η εξεύρεση της ρίζας του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα προς την επίλυσή του.
-Κράτα σημειώσεις: Πάρε στυλό και χαρτί και άρχισε να παρατηρείς τις συμπεριφορές σου που σχετίζονται με τη συνήθεια που θέλεις να αλλάξεις. Πότε και πού συμβαίνει, αν υπάρχει κάτι που την προκαλεί και ποια είναι η συχνότητα. Γράψε τα παρακάτω και παρακολούθησε τη συμπεριφορά σου για μια εβδομάδα. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, μπορεί να είσαι σε θέση να προσδιορίσεις τον τρόπο εμφάνισης και τις συνδέσεις μεταξύ ερεθισμάτων και συμπεριφορών.
-Αντικατάστησε την παλιάς με μια νέα θετική συνήθεια: Για παράδειγμα, εάν αισθάνεσαι ότι αναζητάς συνεχώς γλυκά, προσπάθησε να φας φρούτα αντί σοκολάτα, την επόμενη φορά που θα έχεις την επιθυμία για ζάχαρη. Αυτό θα ικανοποιήσει την ανάγκη για κάτι γλυκό αλλά με πολύ πιο υγιεινό τρόπο. Επιπλέον, αν επιμείνεις σε αυτήν τη συμπεριφορά θα μάθεις ένα νέο μονοπάτι και σταδιακά θα είναι ευκολότερο για σένα να το υιοθετήσεις.
-Βρες υποστήριξη: Μπορεί να είναι ο σύντροφός σου, η φίλη σου, η οικογένειά σου, ένας συνάδελφος, ένας life coach ή ένας θεραπευτής. Όποιος εμπιστεύεσαι και αισθάνεσαι άνετα. Αυτό το άτομο θα μπορούσε να σε βοηθήσει να παρακολουθήσεις την πρόοδό σου, να είσαι πιο υπεύθυνη, να σου ορίσει ανταμοιβές και να συζητάτε τις δυσκολίες ή τα εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζεις στην προσπάθειά σου.
-Διαλογισμός: Όταν νιώθεις άγχος ή υπό πίεση, οι πιθανότητες να στραφείς σε μια κακή συνήθεια είναι πολύ υψηλότερες. Κάνε ένα βήμα πίσω και προσπάθησε να δώσεις στον εαυτό σου 10 λεπτά να ηρεμήσει. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί χρησιμοποιώντας ασκήσεις αναπνοής, κλείνοντας τα μάτια σου με χαλαρωτική μουσική ή περπατώντας, όπου κάνεις έναν μικρό περίπατο για να χαλαρώσεις.
-Δεν χρειάζονται μόνο 21 ημέρες για να αλλάξει μια συνήθεια: Ακούγεται τόσο ελκυστικό και τόσο εύκολο στην εφαρμογή. Άραγε οι συνήθειες που έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια των ετών εξαφανίζονται μαγικά μόνο σε 21 ημέρες προσπάθειας; Η κοινωνία στην οποία ζούμε απαιτεί γρήγορους ρυθμούς, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλα. Ο μέσος όρος των 3 μηνών είναι ένα πιο ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο για να σχηματιστεί μια νέα συνήθεια. Η αλλαγή βασίζεται επίσης σε διάφορους παράγοντες όπως η προσωπικότητα, η ετοιμότητα, η υποστήριξη, τα επίπεδα άγχους κλπ.
-Να ανταμείβεις κάθε πρόοδο που κάνεις: Αυτό θα σε βοηθήσει να συνδέσεις τις νέες σου συμπεριφορές με θετικά συναισθήματα. Παρόλο που η αλλαγή είναι δύσκολη, όταν ενισχυθεί με ανταμοιβές, σου δίνει τη δύναμη και τον ενθουσιασμό να συνεχίσεις. Οι ανταμοιβές πρέπει να υπάρχουν ακόμη και για τα μικρά βήματα προς τα εμπρός, όχι μόνο όταν φτάνεις σε μακροπρόθεσμους στόχους.