Από το 2015, όταν και ανέλαβε creative director της Gucci, ο Alessandro Michele αποτελεί μία από τις κορυφαίες μετοχές του κόσμου της μόδας. Επανεκκίνησε τον οίκο με έναν τρόπο μοναδικό και το ξεχωριστό του προσωπικό αποτύπωμα το οποίο και καθόρισε την Gucci έκτοτε. Το όραμά του για vintage εμπνευσμένες, ρευστές ως προς το φύλο δημιουργίες βρήκε χιλιάδες μιμητές, και τα πρώτα πέντε οικονομικά τρίμηνα του brand κατέγραψαν ιλιγγιώδη ανάπτυξη.
Σύμφωνα όμως με μία έκθεση του WWD, τα οικονομικά της εταιρείας βρίσκονται εδώ και καιρό σε ύφεση με σημείο εκκίνησης το 2019 και τα στελέχη της φέρεται ότι αναζητούν μια νέα, σημαντική επανεκκίνηση.
Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, ζητήθηκε από τον Michele να “ξεκινήσει μια ισχυρή σχεδιαστική αλλαγή” για την Gucci, αλλά ο ίδιος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της μητρικής εταιρείας Kering. Δεν είναι σαφές αν ο σχεδιαστής αρνήθηκε να το κάνει ή αν παρέδωσε αποτελέσματα που ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Αναφέρεται επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος François-Henri Pinault “αναζητούσε μια αλλαγή ρυθμού” για το εμπορικό σήμα.
Κι ενώ ο Michele και η διοίκηση της Kering δεν έχουν σχολιάσει ακόμη το σχετικό δημοσίευμα, ρεπορτάζ του Reuters λέει πως οι αναλυτές ανά τον κόσμο είναι πεπεισμένοι πως η Kering αναζητά πραγματικά να επαναπροσδιορίσει την αισθητική του brand.
Έπειτα από τη χθεσινή διαρροή της είδησης στο WWD οι μετοχές της Gucci άνοιξαν με άνοδο 2%, προτού εγκαταλείψουν μειωμένες κατά 0,7% έως περίπου τις 10 το πρωί (GMT). Τα τελευταία τρίμηνα, η Gucci, η οποία αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της Kering, είχε αρχίσει να υπολείπεται των ανταγωνιστών της, με τις επιδόσεις της στη βασική κινεζική αγορά να αποτελούν πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές.
Η απομάκρυνση του Alessandro Michele από την Gucci δεν είναι η μόνη ανακατάταξη στον κόσμο της μόδας. Χθές μια ακόμα σημαντική ανακοίνωση ήρθε να ταράξει τα νερά. Ο Raf Simons, συν-δημιουργικός διευθυντής της Prada, ανακοίνωσε επίσης χθες το κλείσιμο της ομώνυμης σειράς του, οδηγώντας σε εικασίες ότι η Miuccia Prada μπορεί βρίσκεται λίγο πριν τη συνταξιοδότηση.
Παράλληλα, το τμήμα ανδρικής ένδυσης της Louis Vuitton παραμένει ακέφαλο μετά τον πρόωρο θάνατο του Virgil Abloh το 2021, ενώ οι μετακινήσεις στον οίκο Burberry και η ανάληψη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του ιταλικού brand Bottega Veneta από τον Matthieu Blazy, συνέπεια των παραπάνω κάνει το παρασκήνιο στον κόσμο της μόδας ακόμα πιο spicy.
Πάντως, ακόμα κι αν ο κύκλος για τον Alessandro Michele στην Gucci έχει κλείσει, εμείς είμαστε πολύ εδώ για το ενδεχόμενο ενός δικού του brand, μιας και ο πολυσχιδής σχεδιαστής μάλλον δύσκολα θα φύγει από το fashion τοπίο.