Τα Χριστούγεννα είναι μέρες αγάπης. Και μέρες χαράς. Για κάποιους όμως όλη αυτή η διάχυτη ευδαιμονία, τα λαμπιόνια και οι στολισμοί, προκαλούν μια θλίψη, μια μελαγχολία. Αν ανήκεις σε αυτήν τη δεύτερη κατηγορία, η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα προσπαθεί να βοηθήσει δίνοντάς σου μερικές χρήσιμες συμβουλές. Ο λόγος στην ειδικό…
Ενώ οι περισσότεροι γύρω μας χαίρονται και σχεδιάζουν τι θα κάνουν και πως θα περάσουν τις γιορτινές μέρες, υπάρχουν και κάποιοι που νιώθουν μια μελαγχολία. Τη γνωστή Κατάθλιψη των Χριστουγέννων. Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε ή έστω να την περιορίσουμε κάπως;
-Θα ξεκινήσω λέγοντας, πως αν δεν είσαι παιδί των Χριστουγέννων, δεν χρειάζεται και να γίνεις! Γιατί να προσποιηθείς ότι νιώθεις όλο αυτό το εορταστικό κλίμα εφόσον δεν σου αρέσει; Απλά, αποδέξου το!
-Σκέψου, πως όσο κι αν δεν μου αρέσει η απομυθοποίηση, τα Χριστούγεννα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μέρες της καθημερινότητας που όπως και όλον τον υπόλοιπο καιρό, υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο χαρούμενοι και με μεγαλύτερη ενέργεια και άλλοι που έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορες υποχρεώσεις και καθημερινές πιο δύσκολες καταστάσεις. Το θέμα είναι αν ενώ δεν υπάρχουν δυσκολίες στη ζωή σου, τις προκαλείς εσύ και τις “φτιάχνεις” μέσα από μία πιο μίζερη διάθεση! Αν ταυτίζεσαι με αυτό, τότε μάλλον χρειάζεται να δεις ειδικό για να μπορέσεις να δεις και πάλι πιο θετικά όλα όσα υπάρχουν γύρω σου.
-Αν θεωρείς πως για να είσαι στο κλίμα των ημερών πρέπει να ξοδέψεις μία περιουσία και είναι ένας από τους κύριους λόγους αυτός που νιώθεις μελαγχολικά, τότε μάλλον έχεις πάρει λίγο στραβά το νόημα των ημερών, αναθεώρησε!
-Μπορείς να εξακολουθήσεις να νιώθεις αρνητικά συναισθήματα, είτε για τον εαυτό σου, είτε για τους άλλους! Η κακή διάθεση δεν παίρνει ρεπό λόγω ημερών. Βέβαια, σκέψου πόσο καιρό αισθάνεσαι έτσι κι αν έχεις κάνει κάτι για να ξεφύγεις από την γκρίζα αυτή διάθεση.
-Νιώθεις μοναξιά; Ναι, αν έχεις πρόσφατα χωρίσει ή έχεις χάσει αγαπημένα σου πρόσωπα. Όσο κι αν νιώθεις πιο έντονα τη μοναξιά όμως, είναι κατανοητό και αποδεκτό όλο αυτό που αισθάνεσαι. Άλλωστε, η αίσθηση της μοναξιάς “χτυπάει” γενικότερα σε περιόδους που “θα έπρεπε” να είμαστε “μαζί”.
-Αν πιστεύεις πως το αλκοόλ θα είναι η παρηγοριά σου, κάνεις λάθος! Πρόσεξε, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να αυξήσεις την άσχημη αυτή αίσθηση αλλά και να νιώσεις πως αρχίζει και γίνεται ο πιο στενός σου φίλος.
-Φρόντισε τη διατροφή σου. Ναι, μην σου φαίνεται περίεργο, καθώς όταν ο οργανισμός μας δεν παίρνει τα απαραίτητα για αυτόν συστατικά, η διάθεση γίνεται μελαγχολική.
-Φρόντισε τον ύπνο σου. Ισχύει και εδώ ό,τι και παραπάνω!
-Ενίσχυσε τον οργανισμό σου με ενδορφίνες -το φυσικό μας αντικαταθλιπτικό που παράγεται ευκολότερα με τη γυμναστική. Και μην νομίζεις ότι πρέπει “να υποφέρεις” όταν γυμνάζεσαι. Μισή ωρίτσα περπάτημα φτάνει για να δεις αποτελέσματα και να νιώσεις πιο όμορφα!
-Δες τι θα μπορούσες να βάλεις στην καθημερινότητά σου που θα σου δώσει ικανοποίηση και μικρές ευχάριστες στιγμές!
-Ακόμα κι να ανήκεις στα καταθλιπτικά άτομα, μην κρεμάς την ταμπέλα του καταθλιπτικού και γυροφέρνεις σαν να προσπαθείς να το δείξεις σε όλους. Μάλιστα, κάποιες φορές μπορεί να γίνει και μία πολύ χειριστική συμπεριφορά αυτή, εφόσον μπορεί να κάνεις τους άλλους να σου κάνουν τα χατίρια λόγω του ότι δεν νιώθεις καλά ή απλά να ταΐζεις το ναρκισσισμό σου στρέφοντας την προσοχή πάνω σου!
Όπως και να έχει πάντως, είτε αποφασίσεις να μην “κρύβεσαι” και φέτος και να αντιδράσεις, είτε θέλεις να κρυφτείς και να ξυπνήσεις μετά από ένα μήνα, γεγονός είναι πως αν μετά από εκείνον τον μήνα εξακολουθείς και νιώθεις άσχημα, χρειάζεται να κάνεις κάτι για αυτό.