Παστίτσιο το αγαπημένο: Το έχεις συνδέσει με τις Κυριακές των παιδικών σου χρόνων και τώρα ήρθε η στιγμή να φτιάξεις μόνη σου το παραδοσιακό πιάτο για τους δικούς σου.
Συστατικά
Για το παστίτσιο
- 1/2 κιλό χοντρά μακαρόνια
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 ασπράδια αβγών
- 1 κ. σ. βούτυρο
- ½ φλ. φρυγανιά τριμμένη
- 1 φλ.μυζήθρα ή κεφαλοτύρι τριμμένα
- μοσχοκάρυδο τριμμένο
- αλάτι
Για τον κιμά
- 750γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 ½ φλ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ξύλο κανέλας
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 8 κ. σ. βούτυρο
- 8 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 ½ λίτρο γάλα, χλιαρό
- 3 κρόκους αβγών
- τυρί τριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Βάζεις σε μια κατσαρόλα ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο
- Προσθέτεις τον κιμά και με την ξύλινη κουτάλα τον διαχωρίζεις και τον ανακατεύεις μέχρι να πάρει χρώμα
- Ρίχνεις τον χυμό ντομάτας, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και τον αφήνει να βράσει 35 περίπου λεπτά μέχρι να πήξει
- Σε μια δεύτερη κατσαρόλα βάζεις1 1/2 λίτρο νερό, ρίχνεις αλάτι και τα μακαρόνια
- Τα αφήνεις να βράσουν για 7 περίπου λεπτά, τα βάζεις στο σουρωτήρι να στραγγίξουν και στη συνέχεια και πάλι στην κατσαρόλα
- Ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο και τα ανακατεύεις για να μην κολλήσουν
- Χτυπάς τα ασπράδια των αυγών, τα ρίχνεις στα μακαρόνια και ανακατεύεις πολύ καλά
- Σε μία τρίτη κατσαρόλα λιώνεις το βούτυρο, προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν
- Αφαιρείς την κατσαρόλα από την εστία και ρίχνεις το χλιαρό γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα
- Βάζεις και πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και το αφήνεις να βράσει μέχρι να πήξει
- Αποσύρεις την κατσαρόλα από την εστία
- Ανακατεύεις τους κρόκους και προσθέτεις 2-3 κ.σ. γάλα
- Μόλις κρυώσει η κρέμα προσθέτει τα αυγά, ρίχνεις αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί
- Ανακατεύεις πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα αυγά στην κρέμα
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς βουτυρώνεις το σκεύος και απλώνεις τα μισά μακαρόνια
- Ρίχνεις 5 κ.σ. τριμμένο τυρί και στρώνεις όλο τον κιμά
- Ρίχνεις λίγο τυρί ακόμη και στρώνεις τα υπόλοιπα μακαρόνια
- Απλώνεις από πάνω την μπεσαμέλ και πασπαλίζεις με μοσχοκάρυδο
- Το ψήνεις για 45 περίπου λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα