Όλοι γύρω σου έχουν γρίπη κι εσύ προσπαθείς να προστατευτείς όσο καλύτερα γίνεται. Φοράς τη μάσκα προστασίας όταν βρίσκεσαι σε κλειστούς χώρους και ενισχύεις τον οργανισμό σου με τις κατάλληλες βιταμίνες. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς πρέπει να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα, μιας και είναι υπεύθυνο για την προστασία από τους παθογόνους οργανισμούς ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Ο πιο σωστός τρόπος να το ενισχύσεις είναι ένα διατροφικό πλάνο με τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία. Θα πρέπει άλλωστε να γνωρίζεις ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση ασθενειών ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Κι αν αναρωτιέσαι ποιες ακριβώς είναι κράτησε σημειώσεις:
Κρόκος αυγού, μοσχαρίσιο συκώτι, μανιτάρια, σολομός, σκουμπρί, σαρδέλα, πέστροφα και τόνος: Πλούσια όλα σε Βιταμίνη D, μία από τις πλέον απαραίτητες για τον οργανισμό που παράγεται από την έκθεση στον ήλιο. Αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού όπως για παράδειγμα είναι η βρογχίτιδα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ένα εξοπλισμένος με βιταμίνη D οργανισμός έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους ιούς απ’ ότι κάποιος που παρουσιάζει έλλειψη.
Εσπεριδοειδή, ντομάτες, πατάτες, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο και λαχανάκια Βρυξελλών: Είναι οι τροφές που πρέπει να πάρουν την πρώτη θέση στη διατροφή σου χάρη στην πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επειδή μπορεί να μειωθεί με το μαγείρεμα, επειδή το ασκορβικό οξύ είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη και καταστρέφεται από τη θερμότητα καλό είναι να τις καταναλώνεις ωμές και ενώ είναι ακόμη φρέσκιες. Η αντιοξειδωτική τους δράση μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανοσολογικής λειτουργίας. Η βιταμίνη C ενισχύει τη δραστηριότητα των φαγοκυττάρων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να εξαφανίσουν τα επιβλαβή βακτηρίδια. Επιπλέον, προάγει την ανάπτυξη και εξάπλωση των λεμφοκυττάρων, έναν τύπο ανοσοκυττάρων που αυξάνουν την παρουσία αντισωμάτων.
Καρύδα, οστρακοειδή, φιστίκια, τόνος, γαρίδες, μπακαλιάρος, ηλιόσποροι, σέλινο, καρύδια, κοτόπουλο και αυγά: Όλα τους είναι πλούσια σε σελήνιο που βοηθά στην σωστή λειτουργία και ανάπτυξη των λευκών αιμοσφαιρίων και στην παραγωγή θυρεοειδών ορμονών ενώ αυξάνει την ικανότητα των λεμφοκυττάρων να εξοντώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
Οστρακοειδή, δημητριακά ολικής αλέσεως, κόκκινο κρέας, παρμεζάνα, αρακάς, φουντούκια, αυγό, σαρδέλες, φιστίκια, κοτόπουλο, καρύδια, γαρίδες, γάλα. Περιέχουν ψευδάργυρο, γνωστό για τη δημιουργία των Τ-λεμφοκυττάρων, των λευκών κυττάρων του σώματος που επιτίθενται στους ιούς και τα παθογόνα βακτήρια και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Και κάτι ακόμη: νερό, χυμοί, πράσινο τσάι και γάλα είναι εξίσου σημαντικά για τον οργανισμό μιας και κρατούν ενυδατωμένο το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα το οποίο είναι επιρρεπές στους ιούς όταν είναι αφυδατωμένο.
Photos: iStock