Αν και -σύμφωνα με έρευνες- οι γυναίκες θέλουν περισσότερο σεξ, παράλληλα η ερωτική τους διάθεση είναι μειωμένη. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα (www.askitis.gr) σημειώνει τους πιθανούς λόγους που μειώνουν την επιθυμία μας σύμφωνα με την εμπειρία της…
“Πόσο συχνά πρέπει να κάνω σεξ με τον σύντροφό μου; Κάθε πότε; Να ξεκινήσω εγώ να κάνω το πρώτο βήμα ή να περιμένω από εκείνον;” Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι πάνω από το 50% των γυναικών που έλαβαν μέρος, δήλωσαν ότι θα ήθελαν να έχουν πιο συχνή σεξουαλική ζωή με τον σύντροφό τους! Παρόλα αυτά, η ερωτική τους διάθεση ήταν μειωμένη. Πως λοιπόν από τη μία μπορεί να ζητάμε περισσότερο σεξ, ενώ από την άλλη δεν έχουμε όρεξη να το κάνουμε; Τι μπορεί να φταίει;
1. Η κακή επικοινωνία με τον σύντροφο
Όσον αφορά στις γυναίκες, φαίνεται ότι η κακή σχέση και η κακή επικοινωνία είναι συνήθως ο πρώτος λόγος που η ερωτική διάθεση …εξαφανίζεται!
2. Ο συσσωρευμένος θυμός με τον σύντροφο
Όσο θυμώνω, τόσο πιο πολύ απέχω από το σεξ, εφόσον όπως σχεδόν όλες μας γνωρίζουμε, είναι και ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος «εκδίκησης» προς το ανδρικό φύλο, που όπως και το στερεότυπο λέει: “Ο άνδρας θέλει συνέχεια σεξ!” Η γυναίκα λέει με τον τρόπο της: «Δεν με αγαπάς; Δεν έχει σεξ!»
3. Η αρνητική εικόνα σώματος
Γνωρίζουμε όλες μας πόσο άσχημα είναι να έχουμε λίγο παραπανίσιο βάρος, λίγη κυτταρίτιδα… Λες και ο σύντροφός μας μας θέλει μόνο για το «αψεγάδιαστο» σώμα μας και για τίποτα άλλο!
4. Η κρυφή κατάθλιψη που μπορεί να προέρχεται από διάφορους λόγους
Η κατάθλιψη είτε ως διαταραχή, είτε σε λανθάνουσα μορφή ή ακόμη και καταθλιπτικόμορφα συναισθήματα, ή ακόμα και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, μπορούν να επηρεάσουν την ερωτική επιθυμία.
5. Το στρες και ιδιαίτερα το εργασιακό στρες
Άγχος, άγχος, άγχος! Και ναι, το άγχος σκοτώνει το σεξ!
6. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τσιγάρου
Όπως σε όλες τις καταχρήσεις, πως έχω την απαίτηση το σώμα μου να μπορεί να ανταπεξέλθει όταν εγώ το ταλαιπωρώ;
7. Οι χρόνιες φαρμακευτικές θεραπείες
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν φαρμακοθεραπείες που ως παρενέργεια έχουν τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας. Αυτό με τη σειρά του όμως δεν σημαίνει ότι σταματάμε τη φαρμακευτική αγωγή που προφανώς έχει χορηγηθεί για κάποιο ιατρικό λόγο, αλλά ότι σε συνεννόηση με τον γιατρό που μας παρακολουθεί προσπαθούμε να βρούμε μία λύση.
8. Οι ορμονοθεραπείες
Κάτι ανάλογο ισχύει και τις ορμονοθεραπείες. Ναι, οι ορμόνες επηρεάζουν πολύ τη λίμπιντο. Επίσης καλό είναι να δούμε αν κάποια ορμόνη δεν βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Στους άνδρες για παράδειγμα, η τεστοστερόνη είναι η υπεύθυνη ορμόνη για την σεξουαλική επιθυμία…
9. Η εγκυμοσύνη ή η γέννα επηρεάζουν την ερωτική διάθεση
Ο λόγος; Μα οι ορμόνες, που ακόμη δεν έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά τους επίπεδα.
10. Η ζωή με τα παιδιά και η υπερβολική κούραση από τον ρόλο της “μητρότητας”
Στο μεγάλωμα των παιδιών αρκετά συχνά βλέπουμε τη γυναίκα κυρίως να απομακρύνεται σεξουαλικά λόγω κούρασης. Και όμως δεν θα το βάλουμε κάτω! Μπορούμε να προγραμματίσουμε λίγο καλύτερα το πρόγραμμά μας ή ακόμη και να ζητήσουμε βοήθεια.
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr