Ας το παραδεχτούμε! Σε ποιον αρέσει η απόρριψη; Σε κανέναν! Αυτό το συναίσθημα απογοήτευσης ή ακόμα και θλίψης που γεννά το τέλος μιας σχέσης ή μια αποτυχία στον επαγγελματικό τομέα, πληγώνει το εγώ μας και μας κάνει να αισθανόμαστε χάλια. Παρόλα αυτά εγώ πιστεύω πως υπάρχει μια φωτεινή, θετική πλευρά στα πάντα. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και σε ό,τι αφορά την απόρριψη.
Να μην πονέσεις καθόλου, αποκλείεται. Άλλωστε άνθρωποι είμαστε, δεν είμαστε ρομπότ. Παρόλα αυτά ακολουθώντας τις κατάλληλες συμβουλές από τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορείς να αντιμετωπίσεις την απόρριψη πιο γρήγορα από όσο νομίζεις. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να μένεις κολλημένη σε αρνητικές σκέχεις και συναισθήματα. Δεν πάνε μπροστά την ευημερία σου, και κατά βάθος… το ξέρεις!
Πώς να ξεπεράσω άμεσα (και ανώδυνα) το αίσθημα απόρριψης;
Δεν πάει καιρός, από τότε που έπεσα πάνω σε ένα post που μαγνήτισε την προσοχή μου. Η θεραπεύτρια Lucille Shackleton, μοιράστηκε μέσα από μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, 4 χρήσιμα tips για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την απόρριψη.
Έχοντας λάβει πάνω από 6.000 likes, η Shackleton στην εν λόγω ανάρτηση σημειώνει ότι όσοι παλεύουν με την απόρριψη θα πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν σκέψεις όπως «γιατί συμβαίνει με εμένα». «Αυτός ο εσωτερικός διάλογος έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε ακόμα χειρότερα», γράφει και προτείνει να προκαλέσεις άλλου είδους σκέψεις, πιο θετικές.
Η Shackleton αναφέρει πως είναι σημαντικό να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου και να βάζεις πάντα μπροστά την το selflove. Το να κάνεις πράγματα που σε κάνουν να ξεχνιέσαι, να κρατάς απασχολημένο το μυαλό και το σώμα σου, είναι άλλη μία σύσταση της Shackleton, η οποία προσθέτει ότι δραστηριότητες όπως η yoga, το τρέξιμο, ο διαλογισμός, οι διατάσεις και το κολύμπι θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να κάνεις focus σε κάτι άλλο και να φρενάρουν τον μηρυκασμό των σκέψεων απόρριψης.
Τέλος, η θεραπεύτρια συμβουλεύει να σταματήσεις να αναρωτιέσαι «τι θα γινόταν αν». «Εξασκηθείτε στην αποδοχή ότι τελείωσε. Πονάει, αλλά είναι πιο παραγωγικό να αντιμετωπίζεις το κακό παρά να φαντασιώνεσαι ότι θα αλλάξεις τη γνώμη κάποιου».
«Το να νιώθουμε ότι μας έχουν απορρίψει πονάει πραγματικά», γράφει ο Shackleton στη λεζάντα της ανάρτησης. «Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου σαν κάποιον που αγαπάς βαθιά. Αν ο καλύτερός σας φίλος περνούσε το ίδιο με εσάς, τι συμβουλή θα του δίνατε για το πώς να φροντίζει τον εαυτό του; Συχνά είμαστε πολύ πιο ευγενικοί και συμπονετικοί με αυτούς που αγαπάμε. Είναι καιρός να δείξουμε την ίδια συμπόνια στον εαυτό μας», εξηγεί.
Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει αυτά τα συναισθήματα και ας αναγνωρίσουμε ότι μπορεί να νιώθουμε λίγο απογοητευμένοι. Επικεντρώσου στα καλά γύρω σου σε αντίθεση με ένα ή δύο πράγματα που θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.
Και αν πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να μην λειτουργεί για εσένα, δοκίμασε να συνδεθείς με άλλα άτομα που σε εκτιμούν και σε αγαπούν και ασχολήσου με δραστηριότητες που βοηθούν τη δική σου προσωπική ανάπτυξη. Όποια και αν είναι τα βήματα που κάνεις, είναι μια διαδικασία για να αφήσεις την απόρριψη πίσω σου και να βγεις μεγαλύτερη και καλύτερη από πριν.