Μπορείς να είσαι όμορφη, επιτυχημένη, αστεία, ανεξάρτητη και ικανή. Αλλά για την Τεχνητή Νοημοσύνη, μια λέξη λάθος αρκεί για να σε «δείξει» ως… λιγότερο έξυπνη. Ενοχλητικό; Ίσως. Χρήσιμο; Αναμφίβολα. Διασκεδαστικό; Σίγουρα. Για πάμε.
Η τεχνητή νοημοσύνη -αυτό το σύγχρονο …τέρας που τα ξέρει όλα και τα θυμάται καλύτερα απ’ τη μάνα σου- κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα: ποιες λέξεις χρησιμοποιούν συστηματικά οι άνθρωποι με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης; Και επειδή ζούμε στην εποχή του «πες μου πώς μιλάς να σου πω ποιος είσαι», οι απαντήσεις της έγιναν viral. Γιατί καμιά μας δεν θέλει να περάσει για… χαζή. Ακόμη κι αν μόλις είπε «είναι προφανές αυτό το πράγμα που σου λέω, γιατί πάντα εγώ το ξέρω, γ@μώτο».
1. «Προφανώς» – Το άλλοθι του τεμπέλη νου
Είναι προφανές ότι το «προφανώς» είναι στην κορυφή της λίστας. Μια λέξη που, σύμφωνα με την ΤΝ, χρησιμοποιείται για να αποφευχθούν οι εξηγήσεις, γιατί ποιος έχει χρόνο για πολυλογία όταν μπορείς να πεις «προφανώς» και να γλιτώσεις τον κόπο να σκεφτείς; Ένας άρρητος μηχανισμός άμυνας απέναντι στην ανασφάλεια και την αδυναμία να εμβαθύνεις. Αν το πεις μία φορά, δεν χάλασε ο κόσμος. Αν το πεις δέκα, ίσως να κρύβεσαι πίσω του.
2. «Πράγμα» – Όταν η λέξη «λεπτομέρεια» σε τρομάζει
Η αγαπημένη λέξη όσων βαριούνται να εξηγούν και όσων δεν θυμούνται ποτέ τα ονόματα των άλλων. Το «πράγμα» είναι το απόλυτο νεφελώδες υποκατάστατο κάθε έννοιας που απαιτεί λίγο περισσότερη ακρίβεια. Αντί για «ιδέα», «έννοια», «κατάσταση», «πρόβλημα», έχουμε απλά… ένα «πράγμα». Ένα κάτι. Ένα «δεν ξέρω και δεν με νοιάζει». Πες το μια φορά από συνήθεια, αλλά αν όλος σου ο λόγος είναι γεμάτος «πράγματα», ίσως να είναι καιρός για ένα restart -στο λεξιλόγιο και τη σκέψη.
3. «Πάντα» – Γιατί η απόλυτη σκέψη είναι η πιο άκαμπτη
Η λέξη «πάντα» υποδηλώνει απόλυτη βεβαιότητα. Και η απόλυτη βεβαιότητα, για την τεχνητή νοημοσύνη, είναι χαρακτηριστικό της ακαμψίας. Αν ο κόσμος σου είναι φτιαγμένος από «πάντα» και «ποτέ», μάλλον δεν έχεις αφήσει και πολλά περιθώρια για κριτική σκέψη. Η ζωή όμως δεν είναι δυαδική. Ούτε το μυαλό — όταν λειτουργεί.
4. «Εγώ» – Όταν ο καθρέφτης γίνεται καθοδηγητής
Όσες φορές κι αν διαβάσουμε για την αξία της αυτογνωσίας και της προσωπικής ενδυνάμωσης, η ΤΝ έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η υπερβολική χρήση του «εγώ» δεν σημαίνει απαραίτητα αυτοπεποίθηση. Σημαίνει, πολλές φορές, κενότητα. Ένας άνθρωπος που μιλάει διαρκώς για τον εαυτό του, που φιλτράρει τα πάντα μέσα από το προσωπικό του πρίσμα, που ξαναβάζει το «εγώ» στο κέντρο κάθε πρότασης, ενδέχεται να μην έχει πολλά να πει πέρα από αυτό. Ή, απλώς, να μην έχει μάθει να ακούει.
5. Βρισιές – Η γλώσσα των παρορμήσεων
Σύμφωνα με την ΤΝ, οι βωμολοχίες δεν είναι απλώς θέμα στιλ. Είναι σημάδι. Σημάδι ψυχικής έντασης, απόγνωσης, ανωριμότητας ή και κοινωνικής αμηχανίας. Όταν χρησιμοποιούνται κατά κόρον, οι βρισιές φανερώνουν αδυναμία συναισθηματικής διαχείρισης, τάση απαξίωσης του συνομιλητή ή απλώς έλλειψη λεξιλογικής φαντασίας. Βεβαίως, για πολλές γυναίκες (και όχι μόνο), μια σωστά τοποθετημένη βρισιά είναι ενίοτε πιο ειλικρινής από χίλιες κυριλέ λέξεις. Όμως η κατάχρηση… δείχνει πολλά. Και τίποτα θετικό.
Η γλώσσα δεν είναι απλώς εργαλείο. Είναι καθρέφτης.
Σαρκασμοί, υπερβολές και αλήθειες (κάποιες πικρές) συγκλίνουν σε μια διαπίστωση: το πώς μιλάς λέει κάτι -και μάλιστα δυνατά. Αν θες να είσαι πιο παρούσα, πιο ευφυής, πιο σαφής, ξεκίνα απ’ τις λέξεις σου. Οι λέξεις προδίδουν την πρόθεση, την ψυχοσύνθεση, τη ματιά σου στον κόσμο.
Οπότε, την επόμενη φορά που θα πας να πεις «προφανώς», σκέψου: είναι όντως; Ή απλώς βαριέσαι να το εξηγήσεις;
10 φράσεις που νομίζεις πως δείχνουν ταπεινότητα, αλλά αποκαλύπτουν χαμηλή αυτοεκτίμηση
