Αν θα έπρεπε να σας περιγράψουμε το balletcore με την εικόνα ενός moodboard, τότε αυτό θα είχε πάνω του καρφιτσωμένα, μία φωτογραφία της συγκινητικά υπέροχης, Sylvie Guillem, η εμβληματική tutu της Carrie Bradshaw από τους τίτλους αρχής του Sex and The City, η Natalie Portman ως τον “Μαύρο Κύκνο” του Aronofsky και το αξέχαστο φόρεμα – κύκνο της Bjork στην 73η τελετή απονομής των Oscars. Αυτές και μερικές ακόμα, είναι βασικές ποπ αναφορές του νέου trend που σάρωσε το διαδίκτυο εν μία νυκτί και που ετοιμάζεται να τρυπώσει από τις γκαρνταρόμπες των Tiktokers και των Instagram influencers, στις δικές μας.
Το balletcore εμπνέεται όπως προδίδει και το όνομά του από την αισθητική της μπαλαρίνας. Αυτό σημαίνει ότι τούλινες φούστες, διάφανα καλσόν, γκέτες, μπαλαρίνες, πουλόβερ, ζακέτες που δένουν γύρω από τη μέση και φιόγκοι στα μαλλιά, σατέν, πλεκτά και μάλλινα, λευκό, γκρι, μπεζ και φυσικά παλ ροζ αποχρώσεις είναι οι πρωταγωνιστές της συγκεκριμένης τάσης. Αυτό που έχει εντυπωσιάσει τις influencers που υιοθέτησαν αμέσως το trend είναι το πόσο εύκολα μπορεί να δημιουργήσει κανείς ένα balletcore outfit.
Υπάρχει όμως μια δεύτερη ανάγνωση στο balletcore, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε τάση και πιο συγκεκριμένα με κάθε τάση που έχει την αναφορά της σε ένα επάγγελμα, με μία πολύ συγκεκριμένη κουλτούρα, όπως είναι αυτό των χορευτών κλασικού μπαλέτου. Το balletcore δεν είναι μόνο μια αφορμή για ένα πιο feminine στιλ, αλλά και μία ευκαιρία για τα άτομα που το υιοθετούν να ζήσουν τα παιδικά τους όνειρα και να μεταμορφωθούν έστω για λίγο σε μπαλαρίνες – όπως για παράδειγμα plus size κορίτσια, ή BIPOC (σ.Black, Indigenous, People of Color) γυναίκες.
Δεν είναι μυστικό ότι ο κόσμος του μπαλέτου είναι σκληρός και πως όσοι εργάζονται σε αυτό έχουν αγωνιστεί για να προωθήσουν την ποικιλομορφία μεταξύ των χορευτών – ακόμη και εκείνων που βρίσκονται στις υψηλότερες βαθμίδες του. Μόλις το 2015 η Misty Copeland έγινε η κύρια χορεύτρια του American Ballet Theater, γεγονός που την έκανε την πρώτη μαύρη γυναίκα που προήχθη σε αυτόν τον ρόλο στην 75χρονη ιστορία του θιάσου.
Πολλοί λοιπόν είναι εκείνοι που βλέπουν στο balletcore ένα κανάλι για να καταπολεμήσουν τους περιορισμούς για το πώς μπορεί ή πρέπει να μοιάζει μια μπαλαρίνα. Αγκαλιάζοντας την συγκεκριμένη αισθητική, χορευτές και μη χορευτές είναι σε θέση να διοχετεύσουν τη δύναμη και την αυτοκυριαρχία που κάνουν μπαλαρίνες όπως η Copeland τόσο αξιοθαύμαστες στα outfits τους. Παράλληλα, οι θιασώτες της τάσης του balletcore λένε πως έχει δημιουργηθεί μια δυνατή κοινότητα που μοιράζεται το ίδιο ενδιαφέρον και λατρεία προς την τέχνη του μπαλέτου, η οποία μάλιστα βοηθά στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος γύρω από αυτό.
@madisonood I’m making 6 of these, whichever one you see first is your fall vibe #greenscreen #balletcore #fyp ♬ Waltz of the Flowers – Pëtr Il’ič Tchaikovsky
Όλα καλά. Μένει να δούμε τι χρόνο ζωής θα έχει το balletcore, καθώς, κατά την ταπεινή μας άποψη, δεν αναμένεται να επιβιώσει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο TikTok ή Instagram trend, δηλαδή περίπου μια εβδομάδα. Οι τούλινες φούστες από την άλλη, η SPJ που θα κάνει recreate την original tutu, την οποία η Patricia Field βρήκε “στα καλάθια” και-τα-υπόλοιπα-είναι-ιστορία, εσαεί και οι μπαλαρίνες που θα φέρνουν σε πουέντ είναι trends που θα βλέπουμε να επιστρέφουν ανεξάρτητα από τα social media, μάλλον για πάντα.