Πανέμορφο όλο τον χρόνο, τον χειμώνα προτιμάται από όσους επιθυμούν να απολαύσουν το πανέμορφο βουνό και τον καθαρό αέρα, το χιόνι, να κάνουν σκι, να περάσουν χρόνο στη φύση, ενώ το καλοκαίρι οι παραθεριστές απολαμβάνουν τις πανέμορφες παραλίες του Πηλίου για κολύμπι, θαλάσσια σπορ, πεζοπορία. Οι παραλίες, άλλωστε, τόσο από τη μεριά του Αιγαίου όσο και από τη μεριά του Παγασητικού, φημίζονται για τα καταγάλανα καθαρά νερά τους και πολλές έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Το Πήλιο διαθέτει μεγάλο αριθμό από μονοπάτια που είναι ιδανικά για περιπατητικό, ιππικό και ποδηλατικό τουρισμό, ήπιας μορφής. Τα μονοπάτια-καλντερίμια, μαζί με τον σιδηρόδρομο Βόλου – Μηλεών, αποτελούσαν μέχρι την δεκαετία του ’50 τον μοναδικό άξονα επικοινωνίας των χωριών μεταξύ τους και με τον Βόλο. Παρά το πέρασμα του χρόνου, πολλά από τα παλιά μονοπάτια διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση χάρη στη φροντίδα των τοπικών κοινωνιών δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να εξερευνήσει το βουνό από κοντά και με ασφάλεια.
Το τρενάκι του Πηλίου, ή αλλιώς Μουντζούρης, έχει την ιστορία του και θεωρείται αξιοθέατο. Ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε σε δύο στάδια, μεταξύ του 1894 και του 1903. Αποτέλεσε για 80 χρόνια σημείο αναφοράς για την περιοχή και στις μέρες μας το τρενάκι συνεχίζει να ανεβαίνει στα χωριά του Πηλίου, ξεκινώντας από τα Ανω Λεχώνια και κάνοντας μια ολιγόλεπτη στάση στην Ανω Γατζέα. Ακολουθούν: Αγία Τριάδα, Πινακάτες, Αργυραίικα και Μηλιές. Η κατεύθυνση της μηχανής αναστρέφεται χειροκίνητα και παίρνει φορά για την επιστροφή στα Λεχώνια, στον σταθμό των Μηλεών. Τη διαδικασία αυτή μπορεί να την παρακολουθήσει κανείς από την ειδική πλατφόρμα, η οποία βρίσκεται στο άκρο του σταθμού. Η στάση στις Μηλιές διαρκεί μερικές ώρες. Από εκεί, οι ταξιδιώτες μπορούν να πάρουν το μονοπάτι (καλντερίμι), το οποίο οδηγεί στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται το σπουδαιότερο κτίσμα του, ο Ναός των Παμμέγιστων Ταξιαρχών, με τις εντυπωσιακές αγιογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του. Ο ναός έχει πολύ σημαντική ιστορική σημασία, καθώς, την 7η Μαΐου του 1821, ο Ανθιμος Γαζής ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η σημαία αυτή βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Ψυχής Ακος, των Μηλεών.
Γνωρίστε Πορταριά, Μακρυνίτσα, Τσαγκαράδα
Πρωταγωνιστεί στον χάρτη με τα αρχοντικά και τις πέτρινες κρήνες, τα καλντερίμια και τους παραδοσιακούς ξενώνες να σας μεταφέρουν σε άλλη εποχή. Παραδοσιακός οικισμός του νομού Μαγνησίας, χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, βόρεια του Βόλου, αποτελεί κεφαλοχώρι καθώς γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στο παρελθόν και σήμερα εξακολουθεί να διατηρεί τον πληθυσμό της, χάρη κυρίως στις τουριστικές επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό στοιχείο της Πορταριάς είναι τα μεγάλα της αρχοντικά, θεσσαλομακεδονικού ρυθμού με σκεπή από πέτρινες πλάκες. Τα περισσότερα από αυτά σήμερα είναι ανακαινισμένα και λειτουργούν ως ξενώνες.
Η Μακρυνίτσα δεσπόζει στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου και είναι από τα τουριστικότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας, ενώ φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την εξαιρετική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται μπαλκόνι του Πηλίου και πρόκειται για ένα μέρος που καθημερινά υποδέχεται εκατοντάδες επισκέπτες. Ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, για τις χαλαρές βόλτες που καταλήγουν στην κουκλίστικη πλατεία της, για τα εξαιρετικά κουτούκια με ντόπια κρέατα και εξαιρετικούς μεζέδες αλλά και για το «αυθεντικό» τσίπουρο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα λαογραφικά μουσεία.
Τo ταξίδι ολοκληρώνεται στην Τσαγκαράδα, με τα μονοπάτια, τις καστανιές και τα πλατάνια να σας εντυπωσιάζουν, όπως άλλωστε και οι ταβέρνες με τους εκλεκτούς μεζέδες και τα καφενεία με τα γλυκά του κουταλιού και τον ελληνικό στη χόβολη. Αν ανήκετε, επίσης, στην κατηγορία των ρομαντικών, η Τσαγκαράδα είναι η ιδανική επιλογή. Τρεχούμενα νερά, παραδοσιακά αρχοντικά πρωταγωνιστούν και ένα υπέροχο σκηνικό με φόντο ένα παραμυθένιο δάσος μετατρέπεται στο πιο ειδυλλιακό background!
Πηγή:eleftherostypos.gr