Αρνητικές σκέψεις. Μπορεί να σε τρελάνουν στην κυριολεξία. Να βουίζουν ασταμάτητα μέσα στο κεφάλι σου και παρά τις προσπάθειές σου, σαν μαγεμένο το μυαλό επανέρχεται ξανά και ξανά. Τι μπορείς να κάνεις; Πώς μπορείς να καταφέρεις να τους επιβληθείς; Δεν είναι και τόσο εύκολο. Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για τις αρνητικές σκέψεις. Ο λόγος σε εκείνη…
Αρνητικές σκέψεις και …παρενέργειες!
Πόσο μας ταλαιπωρούν αλήθεια σκέψεις που κάνουμε ξανά και ξανά, σκέψεις που δεν μας είναι ευχάριστες αλλά επιμένουμε στην επαναληψιμότητά τους, σκέψεις που μας χαλούν τη διάθεση, την ημέρα και τη νύχτα μας, ακόμα και τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους όταν είναι πολύ έντονες, παρεμβαίνοντας στην καθημερινότητά μας.
Σκέψεις όπου προσπαθούμε να ελέγξουμε …τα πάντα, σκέψεις που κάνουμε εμείς για τους άλλους, σκέψεις που πιστεύουμε πως κάνουν οι άλλοι για εμάς, σκέψεις υπεραναλυτικές χρωματισμένες μέσα από το γκρίζο του αρνητισμού.
Σκέψεις που μας προκαλούν άγχος και μας οδηγούν αρκετές φορές σε καταθλιπτική σημειολογία που στο πέρασμα του χρόνου βλάπτουν και τον οργανισμό μας. Φανταστείτε έναν άνθρωπο που διαρκώς προσπαθεί να ελέγξει το περιβάλλον, πόσο αγχώνεται, πόσο άσχημα νιώθει που δεν μπορεί εύκολα να εμπιστευτεί στους άλλους κομμάτι από τη δουλειά για παράδειγμα, πόσο πιο γρήγορα χτυπάει η καρδιά του, πόσο θα ανεβαίνει η πίεση και θα επιβαρύνει όλο και περισσότερο την υγεία του…
Μιλάμε για τις αρνητικές σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό μας και επαναλαμβάνονται με έναν καταναγκαστικό τρόπο, ακόμα κι αν δεν θέλουμε να τις κάνουμε, σαν να λειτουργούν μόνες τους, χωρίς τον έλεγχό μας, μηρυκάζοντας το ίδιο και το ίδιο.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ;
Συνήθως πίσω τους κρύβεται ένα απροσδιόριστο άγχος και φόβος για το άγνωστο, φόβος για αυτό που δεν γνωρίζουμε και για να ανταπεξέλθουμε “σαν να” χρειάζεται να καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια ελέγχου για να έχουμε επιθυμητά αποτελέσματα και να νιώσουμε ασφάλεια και σιγουριά. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση επίσης μπορεί να πυροδοτήσει τέτοιου είδους συμπεριφορές.
ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ;
Σίγουρα η αντιμετώπισή τους δεν είναι τόσο εύκολη, διαφορετικά δεν θα μιλούσαμε για αυτές. Έχουν να κάνουν με βαθύτερες ανάγκες, επιθυμίες, ανασφάλειες κλπ, με μοτίβα συμπεριφοράς που απλώνονται στο χρόνο. Ας δούμε όμως κάποιους τρόπους που θα βοηθήσουν να κάνουμε μία διαφορετική προσέγγιση στις αρνητικές μας σκέψεις:
1. Αναγνωρίζω το μοτίβο μου: αναγνωρίζω δηλαδή πως πάλι κάνω το ίδιο, πάλι έχω μπει σε μία διαδικασία που επαναλαμβάνω αρνητικές σκέψεις.
2. Προσπαθώ να το αντικαταστήσω: όταν αντιλαμβάνομαι πως πάλι χάνομαι στις σκέψεις μου, προσπαθώ να σπάσω αυτό τον φαύλο κύκλο που δεν οδηγεί πουθενά, κάνοντας κάτι διαφορετικό, ώστε να απασχολήσω το μυαλό μου.
3. Εστιάζω σε κάτι θετικό: είναι σημαντικό να αντιληφθώ πως ο αρνητισμός ρουφάει ενέργεια, με αποτέλεσμα να νιώθω εξάντληση και κούραση πνευματική ή και σωματική πολλές φορές: “σαν να έχω μέλισσες στο κεφάλι μου…” ακούω από ανθρώπους που ταλαιπωρούνται. Ας εστιάσω σε κάτι θετικό, ας επιτρέψω στον εαυτό μου να πάρει λίγη ικανοποίηση από καθημερινές δραστηριότητες και ασχολίες.
4. Ας δω και την άλλη πλευρά: σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο, ας προσπαθήσω όμως να δω και μία άλλη διαφορετική οπτική. Το μισοάδειο ποτήρι κουράζει, ας δοκιμάσω να το δω μισογεμάτο, να δω πως θα νιώσω, πως θα αισθανθώ, μήπως φοβάμαι να το δω με αυτόν τον τρόπο;
Οι παραπάνω είναι κάποιοι τρόποι για να ξεκινήσει κανείς να βλέπει με άλλον τρόπο την πραγματικότητα και ότι συμβαίνει γύρω του. Μην ξεχνάμε πως η καταστροφολογία των αρνητικών σκέψεων μας κρατάει εγκλωβισμένους και παγιδευμένους σε μία συμπεριφορά που μας ρίχνει και μας αναγκάζει να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από γκρίζα γυαλιά, χάνοντας την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας γενικότερα.
Επειδή όμως δεν είναι κάτι που μπορεί ένας άνθρωπος να αλλάξει τόσο εύκολα και απλά, όπως προανέφερα, η βοήθεια ειδικού που θα δώσει μία άλλη οπτική και θα είναι εκεί, μαζί, στην αντιμετώπιση αυτής της συμπεριφοράς και ό,τι μπορεί να κρύβει μέσα της είναι αναγκαία πολλές φορές.