Κάθε μαμά θέλει το παιδί της να έχει τύχη και επιτυχία στη ζωή του. Το πρώτο δεν μπορείς να το ελέγξεις. Να το προγραμματίσεις. Να το ορίσεις. Το δεύτερο, όμως; H αλήθεια είναι πως, αρκετοί πλέον, υποστηρίζουν ότι η επιτυχία προέρχεται από “μέσα” μας. Από τις εσωτερικές μας δυνάμεις. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι που πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό, της αυτοπεποίθησης, το αποκτούμε από την παιδική μας ηλικία.
Σκέψου το και εσύ. Θάρρος στο σχολείο (για να μην το φοβίζει κανένα άλλο παιδάκι), Θάρρος στο Πανεπιστήμιο (για να μην έχει άγχος στην εξεταστική). Θάρρος στην πρώτη του δουλειά και σε όλη τη μετέπειτα ζωή του.
Πώς, λοιπόν, θα μάθεις στο μικρό σου να έχει αυτοπεποίθηση;
– Περιόρισε λίγο τα κομπλιμέντα που του κάνεις. Φυσικά, και δεν θα σταματήσεις να του λες “Μπράβο”. Η μαμά του είσαι! Προσπάθησε, όμως, να ξεχωρίσεις ποια είναι τα πραγματικά του επιτεύγματα. Ποιες φορές ήσουν σίγουρη ότι θα τα καταφέρει και ποιες εντυπωσιάστηκες από τη δύναμη του. Έτσι, το μικρό σου θα συνειδητοποιήσει πότε αξίζει να προσπαθήσει (πάρα) πολύ, προκειμένου να ακούσει από τα χείλη σου, ένα δυνατό “Αγάπη μου, Μπράβο!”
– Μάθε του τι σημαίνει επιμονή. Την πρώτη φορά που θα ζητήσει κάτι, το πιο πιθανόν είναι να ακούσει ένα κατηγορηματικό «όχι». Και όχι μόνο από εσένα. Επειδή, λοιπόν, η επιμονή είναι αρετή, δίδαξε του την αξία του να προσπαθεί δεύτερη φορά. Και τρίτη. Και τέταρτη (ακόμη). Γιατί, στο τέλος, θα τα καταφέρει…
– Άφησε το να πάρει εκείνο την απόφαση. Μην αγχώνεσαι! Στην πραγματικότητα, θέσε του ένα δίλημμα. Για να έχεις και εσύ το έλεγχο της κατάστασης. Μόλις του θέσεις τις δύο ή τρεις επιλογές, άφησε το ελεύθερο να διαλέξει εκείνο που πραγματικά θέλει. Γιατί, αυτά που θέλουμε, πρέπει να τα διεκδικούμε!
– Μην το αποθαρρύνεις. Δε θα είσαι σύμφωνη με όλα όσα κάνει. Όμως, δώσε του λίγο χρόνο. Επίσης, αν βλέπει μπροστά μόνο εμπόδια, δείξε του την άλλη πλευρά της ζωής. Την χαρούμενη. “Μη στεναχωριέσαι! Για εμένα, αγάπη μου, θα είσαι για πάντα ό,τι σπουδαιότερο και πολυτιμότερο έχω” και ετοιμάσου για την πιο ζεστή αγκαλιά.
– Αν δυσκολεύεται, πάρτε την πρώτη του απόφαση μαζί. Εντάξει, το να ζητάμε από ένα ντροπαλό παιδί να ξυπνήσει μία ημέρα και να είναι ο επόμενος Ηρακλής είναι από μόνο του σχήμα αντιφατικό. Γι’ αυτό, συζητείστε και μόλις το δεις να δειλιάζει, δώσε του τη δύναμη να πάρει την απόφαση που θέλει.
– Ενθάρρυνε το να ξεκίνησε ένα sport που να του αρέσει. Σύμφωνα με έρευνες, όσα παιδάκια ξεκινούν από μικρά να αθλούνται, κερδίζουν τρία εφόδια: καλή σωματική υγεία, πειθαρχία και θάρρος. Μη το σκέφτεσαι, λοιπόν…
– Έχεις πρόβλημα; Ώρα για λύση! Τη στιγμή που βρίσκεσαι σε αδιέξοδο… ρώτα το μικρό σου. Μπορεί, αναπάντεχα, να ακούσεις τη λύση που έψαχνες και το παιδάκι σου, χωρίς φόβο, να χαρεί που σε βοήθησε!