Αν και πιστεύεις ότι τρέφεσαι υγιεινά, σε γενικές γραμμές, με σπάνιες και ελεγχόμενες ατασθαλίες, παίρνεις βάρος σχεδόν χωρίς να το καταλάβεις. Υποψιάζεσαι ότι κάνει κάποιο λάθος αλλά δεν μπορείς αν το εντοπίσεις. Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται η αγαπημένη μας Κλινική Διατολογός-Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη να σε βοηθήσει. Και ποιο συγκεκριμένα να αποκαλύψει τα λάθη που κάνεις στη διατροφή σου και παχαίνεις.
Πολλές φορές έχουμε την απορία εάν τρώμε σωστά, εάν αυτό που τρώμε μας παχαίνει κι εάν οι καθημερινές μας συνήθειες παρεμποδίζουν την απώλεια βάρους.
Μένουμε πολλές ώρες νηστικοί: Η παράλειψη γευμάτων αυξάνει την τάση του οργανισμού να αποθηκεύει λίπος και τη επιθυμία μας να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρών, γλυκών και θερμιδογόνων τροφίμων. Αντιθέτως τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν τον οργανισμό να πραγματοποιήσει περισσότερες βιολογικές καύσεις και έτσι ο μεταβολισμός είναι πάντα ενεργοποιημένος.
Παραλείπουμε πρωινό: Αν δεν τρώμε πρωινό, ο μεταβολισμός θα είναι αργός, μιας και η έλλειψη ενέργειας οδηγεί σε αποθήκευση λίπους και αύξηση του βάρους. Επιπλέον, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η παράλειψη πρωινού οδηγεί στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας,
Ξεχνάμε να πίνουμε νερό: Η περιορισμένη κατανάλωση νερού ημερησίως αυξάνει το σωματικό βάρος. Σημαντικός παράγοντας για την ρύθμιση του βάρους και την αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών) αποτελεί η αυξημένη πρόσληψη υγρών.
Τρώμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού: Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πόσο τρώνε πραγματικά, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτήν που πραγματικά χρειάζονται. Εάν δεν χάνουμε βάρος, θα ήταν βοηθητικό να ζυγίζουμε τα τρόφιμα και να παρακολουθούμε τις θερμίδες, που προσλαμβάνουμε.
Καταναλώνουμε πολλά γλυκά: Τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν υψηλό περιεχόμενο σε θερμίδες και λιπαρά που όταν υπερκαταναλώνονται, οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Είναι σημαντική η μειωμένη πρόσληψη γλυκών και γενικότερα των τροφίμων, που περιέχουν πολύ ζάχαρη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων (σακχάρων) οδηγεί στην αύξηση της αποθήκευσης λίπους στον οργανισμό. Η ακριβής αιτιολογία βρίσκεται στο ότι όταν το σάκχαρο του αίματος αυξάνεται πολύ, το πάγκρεας εκκρίνει μια ορμόνη την ινσουλίνη, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπλοκές στον οργανισμό,. Η παρουσία ινσουλίνης στο αίμα διακόπτει τη διαδικασία οξείδωσης (διάσπασης) του λίπους.
Προσλαμβάνουμε μεγάλη ποσότητα αλατιού: Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού προκαλεί κατακράτηση υγρών, γεγονός που μετακινεί τον δείκτη της ζυγαριάς προς μεγαλύτερο σωματικό βάρος.