Όταν κάποιος μιλάει πολλές γλώσσες, επικροτείς την ευφυΐα του. Όταν κάποιος λύνει ένα πολύπλοκο μαθηματικό πρόβλημα, αναγνωρίζεις τη διανοητική του δεινότητα. Είναι απλό να εντοπίσεις την υψηλή νοημοσύνη, σωστά;
Λοιπόν, όχι ακριβώς. Το να είσαι ιδιαίτερα ευφυής δεν είναι πάντα τόσο απλό όσο φαίνεται. Στην πραγματικότητα, έχει και τα δύσκολα κομμάτια του.
Μόνο όσοι διαθέτουν αυτά τα 8 συγκεκριμένα μειονεκτήματα μπορούν πραγματικά να κατανοήσουν.
7 μοναδικές συνήθειες των ανθρώπων που ζουν πραγματικά στη στιγμή και σπάνια νοσταλγούν
1) Η υπερβολική σκέψη είναι ο μόνιμος σύντροφός σου
Το να είσαι ιδιαίτερα ευφυής συχνά σημαίνει να έχεις έναν εγκέφαλο που αρνείται να κλείσει.
Είτε πρόκειται για την αποκρυπτογράφηση του κρυμμένου νοήματος πίσω από μια απλή συζήτηση, είτε για το ζύγισμα των υπέρ και των κατά κάθε απόφασης, είτε για την ανάλυση των ίδιων σου των σκέψεων και των συναισθημάτων μέχρι να εξαντληθείς ψυχικά, η υπερβολική σκέψη είναι μια κοινή δοκιμασία για τους εξαιρετικά ευφυείς. Είναι σαν να έχεις έναν υπερυπολογιστή στο κεφάλι που δεν βγαίνει ποτέ εκτός λειτουργίας αλλά συνεχίζει να επεξεργάζεται, αξιολογεί και αναλύει συνεχώς κάθε πληροφορία που έρχεται στο δρόμο του.
Ενώ αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικές ιδέες και καινοτομίες, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άγχος, στρες και μια γενική αίσθηση ότι είσαι καταβεβλημένη.
Εξάλλου, δεν υπάρχει διακόπτης απενεργοποίησης για το μυαλό και μερικές φορές, αυτό μπορεί να είναι περισσότερο κατάρα παρά ευλογία.
2) Απογοήτευση με τους άλλους που δεν συμβαδίζουν
Φαντάσου το εξής:Είσαι σε μια ομαδική συνάντηση, έχεις προβλέψει τα πιθανά εμπόδια και έχεις διαμορφώσει μια λύση στο μυαλό σου αλλά καθώς άρχιζεις να εξηγείς τις σκέψεις σου, παρατηρείς τα κενά βλέμματα, είναι σαν να μιλάς μια άλλη γλώσσα.
Αυτό είναι ένα συνηθισμένο σενάριο για όσους έχουν υψηλή νοημοσύνη και μπορεί να είναι απίστευτα απογοητευτικό όταν οι άλλοι δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη νοητική σου ταχύτητα.
Το μυαλό σου λειτουργεί με τόσο γρήγορο ρυθμό που μερικές φορές αφήνει τους άλλους πίσω κι ενώ μπορεί να καταλαβαίνεις ότι δεν σκέφτονται όλοι στο επίπεδό σου, αυτό δεν κάνει την εμπειρία λιγότερο εξοργιστική.
Είναι σαν να κολλάς στην κίνηση ενώ έχεις συνηθίσει να κινείσαι στη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας.
Αυτή η απογοήτευση δεν είναι σημάδι αλαζονείας ή ανυπομονησίας αλλά είναι απλώς άλλο ένα μειονέκτημα του να έχεις έναν εγκέφαλο υψηλής ισχύος που βρίσκεται πάντα σε υπερδιέγερση.
3) Η υψηλή νοημοσύνη συχνά συνοδεύεται από αυξημένη ευαισθησία
Γνώριζες ότι οι άνθρωποι με υψηλή νοημοσύνη είναι συχνά πιο ευαίσθητοι από τους άλλους; Είναι αλήθεια.
Αυτή η ευαισθησία μπορεί να πάρει πολλές μορφές, από το να επηρεάζονται περισσότερο από την κριτική ή τη σύγκρουση, μέχρι το να έχουν μεγαλύτερη επίγνωση των αποχρώσεων και της πολυπλοκότητας των καταστάσεων.
Αυτή η αυξημένη ευαισθησία είναι μέρος αυτού που τροφοδοτεί την εντυπωσιακή νοημοσύνη τους, καθώς τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν τα πράγματα σε βάθος που οι άλλοι μπορεί να μην έχουν.
Αλλά μπορεί επίσης να τους κάνει πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται συγκλονισμένοι, παρεξηγημένοι ή αποξενωμένοι.
Ο κόσμος μπορεί να φαίνεται πολύ πιο σκληρός και χαοτικός όταν είσαι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Είναι σαν να περπατάς με τις νευρικές απολήξεις σου εκτεθειμένες και να καταλαβαίνεις τα πάντα στο φουλ.
Ενώ η αυξημένη ευαισθησία μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την κατανόηση και την πλοήγηση στον κόσμο, μπορεί επίσης να είναι ένα δύσκολο φορτίο.
4) Το βάρος των υψηλών προσδοκιών
Το να είσαι ιδιαίτερα ευφυής συχνά σημαίνει ότι έχεις έναν στόχο στην πλάτη σου.
Οι άνθρωποι περιμένουν από εσένα πάντα τις απαντήσεις, να παίρνεις πάντα τις σωστές αποφάσεις, να είσαι πάντα ο καλύτερη σε ό,τι κάνεις.
Πρόκειται για μια συνεχή πίεση που μπορεί να είναι απίστευτα εξαντλητική.
Βλέπεις, όταν αναγνωρίζεσαι για την ευφυΐα σου, οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν ότι είσαι άνθρωπος κι εσύ και ότι επιτρέπεται να κάνεις λάθη, να μην ξέρεις κάτι, να έχεις άσχημες μέρες.
Μερικές φορές, το πιο δύσκολο μέρος δεν είναι να ανταποκριθείς σε αυτές τις υψηλές προσδοκίες, αλλά να αντιμετωπίσεις την απογοήτευση και την κριτική όταν δεν τα καταφέρνεις.
Είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα βάθρο όπου ο μόνος δρόμος είναι προς τα κάτω.
Δεν πειράζει να μην είσαι τέλεια. Δεν πειράζει να μην ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες όλων συνέχεια.
5) Η μοναξιά του να βρίσκεσαι σε διαφορετικό μήκος κύματος
Φαντάσου να βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο γεμάτο ανθρώπους και όμως να νιώθεις εντελώς μόνη. Όταν είσαι ιδιαίτερα ευφυής, το μυαλό σου λαχταράει πιο διεγερτικές, προκλητικές για σκέψη αλληλεπιδράσεις.
Αυτή η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε διαφορετικό μήκος κύματος μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς. Είναι μια δύσκολη ισορροπία το να θέλεις να συνδεθείς με τους άλλους, αλλά να νιώθεις ότι είσαι σε απόσταση από τους άλλους.
Τελικά, είναι ένα ακόμη μειονέκτημα που συνοδεύει την υψηλή νοημοσύνη.
6) Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι μια πτώση
Η υψηλή νοημοσύνη συχνά συνοδεύεται από μια υγιή δόση αυτοπεποίθησης.
Εξάλλου, όταν συνηθίζεις να είσαι ο εξυπνότερος άνθρωπος στο δωμάτιο, είναι εύκολο να εμπιστεύεσαι την κρίση και τις ιδέες σου.
Αλλά εδώ είναι το κακό: αυτή ακριβώς η αυτοπεποίθηση μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε τυφλά σημεία.
Μπορεί να παραβλέψεις σημαντικές λεπτομέρειες, να απορρίψεος πολύτιμες συνεισφορές άλλων ή να υποτιμήσεις την πολυπλοκότητα ενός προβλήματος, και όλα αυτά επειδή είστε πεπεισμένη για τη διανοητική σου υπεροχή.
Είναι σαν να οδηγείς με μεγάλη ταχύτητα με ακλόνητη πίστη στις ικανότητές σου στην πλοήγηση, μόνο και μόνο για να χάσεις μια κρίσιμη στροφή.
Αυτή η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να σε παρασύρει, προκαλώντας αναποδιές και αποτυχίες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με λίγη ταπεινότητα και άνοιγμα σε άλλες προοπτικές. Ενώ η αυτοπεποίθηση είναι αναμφίβολα ένα πλεονέκτημα, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι ακόμη και τα πιο έξυπνα μυαλά έχουν κάτι να μάθουν.
7) Προδιάθεση σε θέματα ψυχικής υγείας
Ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης δεν συνδέεται μόνο με την ακαδημαϊκή και επαγγελματική επιτυχία- συνδέεται επίσης με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Το άγχος, η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή και άλλες καταστάσεις είναι συχνά πιο διαδεδομένες μεταξύ των ατόμων με υψηλή ευφυΐα.
Γιατί; Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η αυξημένη ευαισθησία και η τάση για υπερβολική σκέψη, που είναι κοινά μεταξύ των ατόμων με υψηλή νοημοσύνη, μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό.
Άλλοι επισημαίνουν την κοινωνική απομόνωση και την πίεση των υψηλών προσδοκιών ως πιθανούς παράγοντες.
Ανεξάρτητα από την αιτία, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ψυχική υγεία έχει εξίσου μεγάλη σημασία με τη διανοητική ικανότητα.
8) Η ευφυΐα δεν είναι το παν
Αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αλλά αξίζει να το τονίσουμε: Η ευφυΐα, όσο υψηλή κι αν είναι, δεν καθορίζει την αξία σου ούτε εγγυάται την ευτυχία.
Είναι απλώς μια πτυχή αυτού που είσαι. Η ευγένεια, η ανθεκτικότητα, η δημιουργικότητα και άλλα προσόντα σας είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, σημαντικά.
Επιπλέον, το να είσαι πολύ έξυπνη δεν σε κάνει αυτόματα ανώτερο.
Ο καθένας έχει μοναδικές δυνάμεις και αδυναμίες. Όλοι προσπαθούμε να περιηγηθούμε σε αυτόν τον πολύπλοκο κόσμο με τον δικό μας τρόπο.
Ενώ η υψηλή νοημοσύνη έχει σίγουρα τα πλεονεκτήματά της, δεν είναι το παν και το τέλος.
Το να είσαι ιδιαίτερα ευφυής δεν σημαίνει ότι τα έχεις όλα καταλάβει. Δεν είναι ένα ελεύθερο πάσο για την ευτυχία ή την επιτυχία.

Είναι απλώς μια πτυχή του εαυτού σου, μια πτυχή που μπορεί να είναι τόσο ενδυναμωτική όσο και επιβαρυντική.
Σύμφωνα με τα σοφά λόγια του Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Το αληθινό σημάδι της ευφυΐας δεν είναι η γνώση αλλά η φαντασία».