Πριν φύγεις από το σπίτι, σίγουρα ελέγχεις αν έχεις μαζί σου τα βασικά: κλειδιά, πορτοφόλι, κινητό. Το ίδιο κάνουμε όλοι. Όμως, αυτό που κάνουμε πριν βγούμε, όταν είμαστε έξω ή αφού γυρίσουμε μπορεί να δείχνει ότι το κινητό μας δεν είναι απλώς ένα εργαλείο – είναι εθισμός.
Αν η μπαταρία του κινητού σου σ’ έχει αφήσει ποτέ στα κρύα του λουτρού, ξέρεις πόσο ενοχλητικό είναι. Και όμως, αυτή η μικρή αναποδιά μας αναγκάζει να “ζήσουμε τη στιγμή”. Αλλά αν είσαι σαν τους περισσότερους, το χέρι σου θα πάει ασυναίσθητα προς την οθόνη, ακόμα κι αν ξέρεις πως είναι κλειστή.
Το πραγματικό μέγεθος της εξάρτησης
Μια νέα έρευνα της Amazon Kindle αποκαλύπτει το πραγματικό μέγεθος της εξάρτησής μας από τις οθόνες. Η μελέτη, που έγινε στην Αυστραλία, έδειξε ότι το 25% των συμμετεχόντων λαμβάνει ειδοποιήσεις μέχρι και λίγο πριν κοιμηθεί, γύρω στις 10:42 μ.μ.. Και με τις ειδοποιήσεις να κατακλύζουν τις συσκευές μας όλη μέρα, το 56% δήλωσε πως δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να ξαναβρεί τον ρυθμό του μετά από κάθε διακοπή.
Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Dr. Mark Williams, κάθε ειδοποίηση – είτε ήχος, δόνηση ή μια ένδειξη στην οθόνη – γίνεται αντιληπτή από τον εγκέφαλό μας ως κάτι που απαιτεί άμεση προσοχή. “Αυτό ενεργοποιεί το δίκτυο γνωστικού ελέγχου μας και αποσπά την προσοχή από αυτό που κάναμε. Η συνεχής εναλλαγή μεταξύ εργασιών εκπαιδεύει τον εγκέφαλό μας να βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή, μειώνοντας την ικανότητά μας για βαθιά συγκέντρωση”.
Με άλλα λόγια, όσο πιο συχνά μας διακόπτουν οι ειδοποιήσεις, τόσο δυσκολότερο γίνεται να επικεντρωθούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αυτό, όπως τονίζει ο Dr. Williams, βλάπτει την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά μας.
Το χειρότερο; Οι συνεχείς ειδοποιήσεις μας κάνουν να τσεκάρουμε το κινητό ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάτι νέο. Ο Williams εξηγεί πως αυτή η συμπεριφορά θυμίζει εθισμό, καθώς οι ειδοποιήσεις ενεργοποιούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης, κάνοντάς μας να περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο “χτύπημα”.

Η έρευνα
Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά:
>Το 78% των Αυστραλών τσεκάρει το κινητό του κάθε ώρα, με κάποιους να το κάνουν μέχρι και 50 φορές τη μέρα.
>Το 86% δήλωσε πως μέχρι το βράδυ αισθάνεται στρες λόγω της συνεχούς χρήσης.
>Το 69% αποκάλυψε πως πηγαίνει για ύπνο αργότερα από όσο θα ήθελε, γιατί χαζεύει στο κινητό μέχρι τελευταία στιγμή.