Η πρωτεΐνη – ένα ζωτικής σημασίας μακροθρεπτικό συστατικό – παίζει βασικό ρόλο στη διατήρηση της κυτταρικής λειτουργίας, στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διασφάλιση της υγείας των μυών και των οστών. Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι επίσης γνωστό ότι προάγουν την ευεξία, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους.
Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την πρωτεΐνη, στο μυαλό τους έρχονται συχνά ζωικά προϊόντα όπως το κρέας ή τα αυγά.
Τα αυγά, ειδικότερα, είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση για όσους επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές πρωτεΐνης τους, αποφεύγοντας τη μονοτονία του κρέατος.
Ένα μόνο μεγάλο αυγό περιέχει 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, που είναι περίπου το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας με βάση μια δίαιτα 2.000 θερμίδων.
Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν την ενσωμάτωση μιας ποικιλίας πηγών πρωτεΐνης για να εξασφαλίσεις ισορροπημένη διατροφή.
Εdamame for the win
Μια ξεχωριστή φυτική επιλογή είναι το edamame, τα ώριμα φασόλια σόγιας.Ένα μόνο φλιτζάνι edamame παρέχει 18,4 γραμμάρια πρωτεΐνης, που ισοδυναμεί με σχεδόν τρία αυγά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το edamame είναι πλήρης πρωτεΐνη, περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους και vegans.
Η ιστορία του edamame χρονολογείται από την περίοδο Έντο της Ιαπωνίας (1603-1868), όταν καταναλωνόταν ως σνακ από τους αγρότες.
Το «Edamame» μεταφράζεται ως «κλαδί φασολιού», αναφερόμενο στην παραδοσιακή πρακτική της πώλησης σόγιας που είναι ακόμα συνδεδεμένη με τα κοτσάνια.
Σήμερα, το edamame παραμένει βασικό συστατικό στα ιαπωνικά izakayas και συχνά σερβίρεται βρασμένο και αλατισμένο ως συνοδευτικό της μπύρας ή του shochu.
Πέρα από τις παραδοσιακές του ρίζες, το edamame έχει αποκτήσει παγκόσμια δημοτικότητα για την ευελιξία και τα οφέλη του για την υγεία ενώ μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, είτε βρασμένο, είτε στον ατμό, είτε ψητό ή ακόμη και ενσωματωμένο σε πιάτα όπως οι σαλάτες και οι τηγανητές πατάτες.
Δεκάδες διάσημοι σεφ έχουν αγκαλιάσει το edamame σε δημιουργικές συνταγές ενώ ο αστέρας του Iron Chef, Edward Lee το έχει χρησιμοποιήσει σε πιάτα όπως το χούμους edamame ενώ η συγγραφέας τροφίμων Rachel Walker δημιούργησε μια εντυπωσιακή σαλάτα edamame με μαύρο ρύζι και σάλτσα yuzu.
Η άνοδος του edamame στη δυτική κουζίνα ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της έκρηξης του σούσι τη δεκαετία του 1980 και συνεχίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθώς τα διατροφικά του οφέλη αναγνωρίστηκαν ευρέως. Η απήχησή του επεκτείνεται πέρα από τους λάτρεις της υγείας ενώ έχει αφήσει το στίγμα του ακόμη και στην ποπ κουλτούρα μέσω του viral τραγουδιού Edamame.
Είτε απολαμβάνεται ως σνακ, είτε ενσωματώνεται σε περίτεχνες συνταγές, το edamame αποδεικνύει ότι τα φυτικά τρόφιμα μπορούν να είναι θρεπτικά και νόστιμα, μια απόδειξη της αυξανόμενης παγκόσμιας απήχησής του.