Το να είσαι ευγενικός με την τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνο θέμα καλής συμπεριφοράς — είναι και ακριβό. Ο CEO της OpenAI, Sam Altman, δήλωσε πρόσφατα ότι φράσεις όπως “σε παρακαλώ” και “ευχαριστώ” προς το ChatGPT κοστίζουν στην εταιρεία δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Σε ανάρτησή του στο X, απάντησε σε έναν χρήστη που ρώτησε πόσο κοστίζει στην OpenAI η ευγένεια των χρηστών. Η απάντησή του ήταν λακωνική αλλά ενδεικτική: «Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν καλά — ποτέ δεν ξέρεις.»
Η ευγένεια έχει το τίμημά της — και αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερη υπολογιστική κατανάλωση, ηλεκτρική ενέργεια και ακόμα και… νερό. Κάθε ευγενικό μήνυμα ενεργοποιεί ένα πλήρες σύστημα απάντησης σε πραγματικό χρόνο, αυξάνοντας το φορτίο στους υπερυπολογιστές που τροφοδοτούν τα γλωσσικά μοντέλα.
Σύμφωνα με την Washington Post, αν ένας στους δέκα εργαζόμενους Αμερικανούς χρησιμοποιούσε το GPT-4 μία φορά την εβδομάδα για έναν χρόνο, η απαιτούμενη ενέργεια θα αντιστοιχούσε στην κατανάλωση όλων των νοικοκυριών στην Ουάσινγκτον για 20 ημέρες. Επιπλέον, η Goldman Sachs εκτιμά ότι κάθε ερώτημα στο GPT χρησιμοποιεί περίπου δέκα φορές περισσότερη ενέργεια από μια τυπική αναζήτηση στο Google.

Το πρόβλημα δεν σταματά στην ενέργεια. Το AI χρησιμοποιεί και νερό — απαραίτητο για την ψύξη των servers. Σύμφωνα με μελέτη του University of California, Riverside, η παραγωγή 100 λέξεων μέσω GPT-4 μπορεί να απαιτεί μέχρι και τρία μπουκάλια νερό. Μια φράση τριών λέξεων, όπως το “You are welcome (μτφρ: Παρακαλώ)”, αντιστοιχεί σε 1,5 ουγγιά νερού (περίπου 44 ml νερού).
Παρόλα αυτά, η ευγένεια φαίνεται να έχει και λειτουργικά οφέλη. Ο Kurtis Beavers, μέλος της σχεδιαστικής ομάδας του Microsoft Copilot, εξήγησε ότι η ευγένεια συμβάλλει σε πιο συνεργατική και επαγγελματική αλληλεπίδραση με το AI. Το σύστημα “αντανακλά” το ύφος και την πρόθεση του χρήστη — κάτι που μπορεί να βελτιώσει τις απαντήσεις του.
Μια έρευνα του εκδότη Future, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2024, δείχνει ότι 67% των χρηστών στις ΗΠΑ και 71% στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ευγενικοί όταν μιλούν σε AI. Το 12% δηλώνει ότι είναι ευγενικό από φόβο για μελλοντικές συνέπειες, ενώ πολλοί είναι απλώς συνοπτικοί για λόγους ταχύτητας.
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε το τι σημαίνει να είσαι “καλός” — όχι μόνο από ηθική, αλλά και από ενεργειακή και οικολογική σκοπιά.