Υπάρχει μία τυπολογία ερωτήσεων στα τηλεπαιχνίδια, στην κατηγορία «μόδα». «Ποιος σχεδίασε αυτό το φόρεμα», «ποιος σχεδιαστής δουλεύει για αυτόν τον Οίκο» και η αγαπημένη μου «ποιο είναι το πιο ‘παλιό’ Fashion House». Κοινώς ποιος είναι ο πιο ιστορικός Οίκος Μόδας, αυτός που «άνοιξε» πρώτος και σύστησε την υψηλή ραπτική στο κοινό, ακόμα και αν δεν μιλούσαμε τότε με τους ίδιους κοινωνικοπολιτικούς όρους και αν το κοινό περιορίζονταν στην Ευρωπαϊκή ελίτ που είχε την οικονομική δυνατότητα να ράβει sur mesure στα γαλλικά σαλόνια.
Απαντώντας την τελευταία ερώτηση, λοιπόν, πέφτεις μοιραία πάνω σε τρία πολύ γνώριμα ονόματα: Οι Οίκοι Mόδας Dior, Chanel και Prada θεωρούνται πρωτοπόροι στην Ηaute Couture και αν και έχουν πολύ διαφορετικές αφετηρίες, όλοι τους σημάδεψαν τη βιομηχανία της μόδας με καινοτόμες προσεγγίσεις και χάραξαν το δικό τους αισθητικό σημάδι σε δεκαετίες μουντές, επηρεασμένες από τον Α’ και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και «διαλυμένες» από την οικονομική ύφεση. Αν και δεν συνδέονται άμεσα μεταξύ τους, υπήρξαν αλληλεπιδράσεις και κοινές επιρροές μέσα στον κόσμο της υψηλής ραπτικής και του luxury fashion.
Chanel (1910s)
Η Gabrielle “Coco” Chanel ίδρυσε τον Οίκο Chanel το 1910 στο Παρίσι, αρχικά με ένα κατάστημα καπέλων. Γρήγορα, όμως, η Chanel έφερε επανάσταση στη γυναικεία μόδα με την απλότητα και την κομψότητα των σχεδίων της, εισάγοντας τα μικρά μαύρα φορέματα (LBD), τα ταγιέρ, και φυσικά το iconic άρωμά της, το Chanel No. 5. Η Chanel ήταν η πρώτη που απελευθέρωσε τις γυναίκες από τους αυστηρούς κορσέδες και έδωσε έμφαση στην άνεση κάνοντας τα παντελόνια και το resort wear μέρος της καθημερινότητας της αστικής τάξης.

Prada (1913)
Ο Οίκος Prada ιδρύθηκε το 1913 στο Μιλάνο από τους αδερφούς Mario και Martino Prada, ως πολυτελές brand δερμάτινων ειδών. Για αρκετές δεκαετίες ήταν γνωστός κυρίως για τις handmade, δερμάτινες τσάντες και τις βαλίτσες που κατασκεύαζε. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1980, όταν η Miuccia Prada ανέλαβε την επιχείρηση, το brand μετατράπηκε σε μία από τις πιο επιδραστικές στον χώρο του fashion design, με τολμηρές, avant-garde προσεγγίσεις και έναν αέρα minimal κομψότητας που κάνει τον Οίκο σημείο αναφοράς της quiet luxury αισθητικής μέχρι και σήμερα.

Dior (1946-1947)
Ο Christian Dior ίδρυσε τον ομώνυμο Οίκο το 1946, παρουσιάζοντας την πρώτη του συλλογή το 1947. Η συλλογή αυτή έφερε επανάσταση στη μόδα με το “New Look”, που τόνιζε τη γυναικεία σιλουέτα με στενή μέση και A-Line φούστες. Ο Dior άλλαξε την πορεία της μόδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσφέροντας πολυτέλεια και κομψότητα σε μια εποχή ανασυγκρότησης. Δεν εγκλώβισε τις γυναίκες μέσα σε συνηθισμένα, «αυστηρά» σύνολα, ίσα ίσα τις βοήθησε να ανθίσουν… σαν τα λουλούδια στα floral φορέματά του.

Η Chanel και ο Dior είχαν αντίθετες, αισθητικές φιλοσοφίες: η Chanel προωθούσε την απλότητα και την απελευθέρωση της γυναικείας σιλουέτας, ενώ ο Dior επανέφερε μια πιο ρομαντική, πολυτελή αισθητική. Η ίδια η Coco Chanel είχε πει για τον Dior ότι «έντυσε τις γυναίκες σαν πολυτελή καναρίνια». Ο Οίκος Prada, από την άλλη, μοίαζει με τη Chanel καθώς μοιράζονται μια μινιμαλιστική, αλλά και διαχρονικά κομψή προσέγγιση, με τις δημιουργίες της Miuccia Prada να αμφισβητούν τους κλασικούς κανόνες της μόδας, όπως ακριβώς έκανε και η Chanel στην εποχή της. Αυτοί οι τρεις Οίκοι ξεκίνησαν με διαφορετικούς τρόπους και φιλοσοφίες σε κοντινές χρονολογίες, αλλά όλοι τους άφησαν ανεξίτηλο στίγμα στη μόδα. Κανείς από αυτούς τους τρεις, όμως, δεν ήταν ο «πρώτος». Για να απαντήσουμε στην trivia ερώτηση της αρχής πρέπει να μιλήσουμε για έναν άλλο, εξίσου ιστορικό και πολύ πιο «παλιό» Οίκο Μόδας…
Ο πιο ιστορικός οίκος μόδας, που ιδρύθηκε πρώτος και εξακολουθεί να είναι trademark πολυτέλειας και high end fashion επιλογών μέχρι και σήμερα, είναι ο Hermès, που ιδρύθηκε το 1837 από τον Thierry Hermès στο Παρίσι.

Αρχικά, ο Hermès κατασκεύαζε δερμάτινα είδη για άμαξες (σαμάρια, χαλινάρια κ.λπ.), αλλά αργότερα επεκτάθηκε στη μόδα, στις τσάντες (όπως η iconic Birkin και Kelly), στα αρώματα και στα αξεσουάρ πολυτελείας. Έχουν περάσει, λοιπόν, 188 χρόνια από την ίδρυσή του και το στίγμα του στη βιομηχανία της μόδας παραμένει ανεξίτηλο… σαν τη διαχρονικότητα και την κομψότητα που συνοδεύει τις δημιουργίες του.