Τα λένε και γκρίζα διαζύγια, όπως το χρώμα των μαλλιών των ζευγαριών που αποφασίζουν να χωρίσουν. Το εντυπωσιακό είναι ότι αν και γενικά ο μέσος αριθμός των διαζυγίων φαίνεται να σταθεροποιείται ή και να πέφτει, οι χωρισμοί που αφορούν 50άρηδες αυξάνονται. Γιατί;
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι χωρίζουν μετά από μακροχρόνιες σχέσεις και γάμους, με μεγάλα παιδιά και μία ζωή που φαινόταν καλά «στρωμένη». Μάλιστα οι έρευνες δείχνουν ότι τα διαζύγια για όσους είναι μεταξύ 54 και 64 έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια ενώ τα διαζύγια για όσους είναι πάνω από 64 έχουν τριπλασιαστεί.
Επιπλέον τα δύο στα τρία διαζύγια τα ζητούν οι γυναίκες.
Σίγουρα οι κοινωνίες μας είναι πιο προοδευτικές και έτσι είναι πιο εύκολο για ένα ζευγάρι να αποφασίσει να πάρει διαζύγιο χωρίς το σύνολο των επικρίσεων που θα αντιμετώπιζε παλαιότερα. Αλλωστε, η απόφαση για ένα διαζύγιο δεν είναι ούτε εύκολη ούτε έρχεται χωρίς επιπτώσεις και δυσκολίες για τα εμπλεκόμενα μέρη και ειδικά όταν πρόκειται για έναν γάμο χρόνων.
Στην περίπτωση που διαλύεται μία μακροχρόνια σχέση, η απόφαση δεν έχει ληφθεί μέσα σε λίγες μέρες, ούτε καν σε μήνες αλλά έχει ζυμωθεί μέσα στα χρόνια. Ο πιο συνηθισμένος λόγος; Το γεγονός ότι οι δύο σύντροφοι παραμέλησαν υπερβολικά και για χρόνια ο ένας τον άλλον και τη σχέση τους.
Οι αιτίες πίσω από τα γκρίζα διαζύγια
* Μία πολύ συχνή αιτία είναι οι οικονομικοί λόγοι. Χρέη, το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο συζύγους βγάζει πολύ περισσότερα χρήματα και ο άλλος ως εκ τούτου νιώθει υποδεέστερος, η εντύπωση του ενός συντρόφου ότι δικαιούται να παίρνει όλες τις οικονομικές αποφάσεις για την οικογένεια, τα αλόγιστα έξοδα που κάνει ο ένας από τους δύο συζύγους κ.ά.
* Η απομάκρυνση. Πολλές φορές δύο σύζυγοι χωρίζουν όταν τα παιδιά τους μεγαλώνουν ή φεύγουν από το σπίτι για να σπουδάσουν. Εκείνη τη στιγμή το ζευγάρι συνειδητοποιεί ότι δεν έχουν τίποτε άλλο κοινό για να συζητήσουν εκτός από τα παιδιά τους, ότι δεν έχουν κοινά ενδιαφέροντα, ότι δεν ξέρουν καν τα χόμπι και τα γούστα ο ένας του άλλου πλέον. Τόσα χρόνια έτρεχαν να προλάβουν τη ζωή, τις υποχρεώσεις, τις προθεσμίες και δεν επένδυσαν ουσιαστικά στη σχέση τους, με αποτέλεσμα να συνειδητοποιήσουν ότι μεγαλώνοντας είναι απλώς δύο ξένοι που συγκατοικούν.
* Οι διαφορετικοί ρυθμοί. Πολλές φορές οι γυναίκες παραπονιούνται ότι οι άνδρες τους δεν τις ακολουθούν. Εκείνες βρίσκουν – συνήθως αφού περάσουν τα δύσκολα χρόνια της κλιμακτηρίου – τη χαμένη τους ενέργεια, έχουν όρεξη για ταξίδια, για εξόδους, για σινεμά, για θέατρο.
Οι άνδρες τους, που παλιότερα ήταν θετικοί και πρόθυμοι, γίνονται ξαφνικά μίζεροι, δύσκολοι και εστιάζουν στα προβλήματα της υγείας τους και στο να παραπονιούνται για όσα συμβαίνουν και δεν τους αρέσουν (π.χ. την οικονομική κρίση ή τα κακώς κείμενα στην πολιτική).
Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο πρόβλημα αλλά μερικές φορές μία σταγόνα είναι αρκετή για να ξεχειλίσει το ποτήρι.
* Κρίση ηλικίας. Δεν είναι σπάνιο να ακούσουμε κάποιον να λέει, και να το εννοεί, στα 40 ή στα 50 ή και στα 60 μερικές φορές: «Η ζωή είναι μικρή», «Εκανα πολλές θυσίες και ήρθε η στιγμή να είμαι κι εγώ ευτυχισμένος/η», «Τώρα είναι η ώρα να φροντίσω τον εαυτό μου», «Αν όχι τώρα πότε θα κυνηγήσω τα όνειρά μου;».
* Απιστία. Είτε πρόκειται για έναν άνδρα που φλερτάρει με νεότερες γυναίκες είτε για μια γυναίκα που βρίσκει άλλους άνδρες γοητευτικούς, εκτός από τον σύζυγό της, είτε για απιστίες που συνέβησαν στο παρελθόν και δεν έχουν συγχωρεθεί ή συνεχίζουν να πληγώνουν, η επιθυμία για κάποιον άλλον μπορεί να ταράξει ακόμα και μια μακροχρόνια σχέση.
* Η έλλειψη σεξ. Περίπου το 20% των ζευγαριών ζουν σε γάμους χωρίς σεξ, που σημαίνει ότι οι δύο σύντροφοι κάνουν σεξ λιγότερες από 10 φορές τον χρόνο. Και από τους υπόλοιπους γάμους ο 1 στους 4 δεν περιλαμβάνει σεξ συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα το πολύ.
Φυσικά δεν υπάρχει συνταγή για την «ποσότητα» του σεξ και είναι εύλογο ότι ένα ζευγάρι μπορεί να έχει πολλές διακυμάνσεις στη σεξουαλική του ζωή κατά τη διάρκεια της σχέσης. Το ζήτημα με το σεξ είναι ότι λειτουργεί λίγο όπως το αβγό και η κότα.
Φταίει η έλλειψη του σεξ που χαλάει η σχέση και οι δύο σύντροφοι απομακρύνονται ή επειδή μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ τους χάνεται σιγά-σιγά και η σεξουαλική τους ζωή; Σε κάθε περίπτωση η κακή σεξουαλική ζωή μπορεί να οδηγήσει έναν γάμο σε διάλυση.
Η σημασία της θεραπείας ζεύγους πριν την απόφαση για το διαζύγιο
Το διαζύγιο ακόμα κι αν μας φαίνεται ως η ενδεδειγμένη λύση δεν είναι πάντα. Μάλιστα έρευνες δείχνουν ότι το 50% των ανθρώπων που χωρίζουν μετά το μετανιώνουν.
Πολλές φορές για τη δυσαρέσκεια που νιώθουμε δεν φταίει ούτε ο σύντροφος ούτε ο γάμος, αλλά θέματα που έχουμε οι ίδιοι και τα οποία αξίζει να προσπαθήσουμε να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε με τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας πριν πάρουμε αποφάσεις ζωής.
Επιπλέον, η συμβουλευτική ζεύγους θα βοηθήσει πολύ και τη σχέση μας, με στόχο να εντοπίσουμε τα προβλήματα και να διερευνήσουμε αν μπορούμε να τα λύσουμε μαζί με τον σύντροφό μας πριν πάρουμε χωριστούς δρόμους.
Αλλωστε, όσο μεγαλύτερη η σχέση και η ηλικία των δύο συντρόφων τόσο δυσκολότερη είναι η απόφαση για το διαζύγιο. Η κοινή ζωή, οι φίλοι, οι παρέες, τα υπάρχοντα, τα ενήλικα παιδιά που βρίσκονται στη μέση ή δεν εγκρίνουν την απόφαση των γονιών τους…
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι πρέπει δύο άνθρωποι να μείνουν μαζί μόνο και μόνο για το παρελθόν, τα παιδιά, τους συγγενείς, τους φίλους, την κοινωνία και τα κοινά περιουσιακά στοιχεία, αλλά είναι σκόπιμο να επενδύσουν στη «θεραπεία» της σχέσης τους πριν πάρουν την απόφαση να την τελειώσουν.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρα Ναταλία Κουτρούλη, ψυχολόγο με εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και στη Συμβουλευτική.
vita.gr