Ηαλήθεια είναι ότι το εξωτερικό κίνητρο δεν είναι απαραίτητο για να περπατάμε καθημερινά, αφού η επιστημονική έρευνα έχει επιβεβαιώσει ξανά και ξανά τα πολλαπλά οφέλη μας, αλλά δεν βλάπτει αν υπάρχει και μία μικρή έστω υλική ανταμοιβή για την προσπάθειά μας. Αυτό μπορεί να συμβεί σύμφωνα με τη νέα εφαρμογή WeWard, πρωτοβουλία ενός μηχανικού, του Yves Benchimol, που το 2019 είχε μια ιδέα για να μας παρακινήσει να κινούμαστε περισσότερο.
Η λογική του app; «Κάθε smartphone μετράει τα βήματά σου, επομένως γιατί να μη δημιουργήσεις ένα προϊόν που αυξάνει τον αριθμό τους;».
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι αρκούν 2.000 βήματα για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων, καρκίνου και πρόωρου θανάτου κατά 10%. Μέχρι σήμερα ο ιδανικός στόχος για υγεία και μακροβιότητα είναι τα 10.000 βήματα την ημέρα.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι αρκούν 2.000 βήματα για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νόσων, καρκίνου και πρόωρου θανάτου κατά 10%. Μέχρι σήμερα ο ιδανικός στόχος για υγεία και μακροβιότητα είναι τα 10.000 βήματα την ημέρα.
Οι χρήστες της WeWard, σύμφωνα με τον δημιουργό της εφαρμογής, καταφέρνουν να αυξήσουν τον αριθμό βημάτων τους κατά μέσο όρο κατά 25%. Όσο περπατούν, μάλιστα, συγκεντρώνουν πόντους («wards»), με μόνη προϋπόθεση το κινητό τους να είναι συνδεδεμένο με κάποια εφαρμογή fitness. Αυτοί οι πόντοι μπορούν να εξαργυρωθούν σε δωροεπιταγές, κουπόνια, δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, ακόμα και μετρητά.
«Οι χρήστες μπορούν να κερδίσουν μερικές εκατοντάδες δολάρια τον χρόνο. Αυτό διαφοροποιείται αρκετά φυσικά, ανάλογα με τη σωματική δραστηριότητά μας και τη συχνότητα με την οποία περπατάμε». Για παράδειγμα, κάποιος που κατακτά τον στόχο των 10.000 βημάτων μέσα σε μία μέρα κερδίζει περισσότερους πόντους από εκείνον που τον πιάνει μέσα σε δύο μέρες.
Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει δώσει πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά σε χρήστες και 1 εκατομμύριο δολάρια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. «Οι κορυφαίοι χρήστες μπορεί να κερδίσουν ακόμα και 1.000 δολάρια τον χρόνο» λέει ο Benchimol. Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράσει προϊόντα από ένα brand με το οποίο συνεργάζεται η εφαρμογή, κερδίζει έξτρα πόντους.
Χρησιμοποιώντας, επιπλέον, τεχνολογίες όπως εκείνες του Pokemon Go, μετατρέπει το περπάτημα των χρηστών του σε ένα κυνήγι θησαυρού: τους δίνει επιπλέον πόντους αν «συλλέξουν» ψηφιακές κάρτες που έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους, σε σημεία που μπορεί να βρίσκονται ακόμα και σε απόσταση μόλις μισού χιλιομέτρου από το σπίτι τους. «Βρίσκεις αυτές τις κάρτες μπροστά σε μουσεία, μνημεία και πάρκα. Στη Νέα Υόρκη, υπάρχουν σε μια όμορφη περιοχή στο Σέντρα Παρκ» καταλήγει.
Αν όμως έχετε αρχίσει να κάνετε σχέδια για το πώς θα ξοδέψετε τα χρήματα από την εφαρμογή, δυστυχώς, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν είναι διαθέσιμη σε χρήστες από την Ελλάδα.