Η ανοιχτή διαρρύθμιση του σπιτιού που ενώνει το σαλόνι, την τραπεζαρία και την κουζίνα κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές, αν και κάποιοι εξακολουθούν να είναι διστακτικοί. Το ζήτημα δεν είναι μόνο πώς θα διακοσμήσουμε αυτούς τους χώρους, αλλά και πώς θα τους οριοθετήσουμε, διατηρώντας παράλληλα τη συνοχή και τη ροή του φωτός. Οι τάσεις για το 2025 επικεντρώνονται στη χρήση οργανικών χρωμάτων, φυσικών υλικών και διακριτικών διαχωρισμών που επιτρέπουν την ομαλή μετάβαση από τη μία λειτουργική ζώνη στην άλλη.
Ας ανακαλύψουμε τι προσφέρει αυτός ο σχεδιασμός στην κατοικία μας και πώς να πετύχουμε το τέλειο αποτέλεσμα!

Κανόνας Νο1: It doesn’t match to everybody
Η αφαίρεση του τοίχου που διαχωρίζει την κουζίνα από το σαλόνι και την τραπεζαρία μπορεί να φαίνεται δελεαστική, αλλά δεν ταιριάζει σε κάθε σπίτι. Πριν προχωρήσουμε σε μια τέτοια αλλαγή, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη παράγοντες όπως το φως και η οργάνωση του χώρου. Ένα well design home πρέπει να επιτρέπει την ομαλή κυκλοφορία του αέρα, να διατηρεί την τάξη και να προσφέρει μια ισορροπημένη αισθητική που ενώνει τις διαφορετικές λειτουργικές ζώνες του σπιτιού.
Η κομψότητα είναι παρούσα
Η ενσωμάτωση της κουζίνας στο σαλόνι δεν περιορίζει σε κανένα βαθμό την κομψότητα, αντίθετα τις περισσότερες φορές την αναδεικνύει. Οι κουζίνε πια δεν θυμίζουν τις παραδοσιακές τους μορφές. Η τάση εστιάζει στη χρήση μεγάλων νησίδων από πέτρα ως κεντρικά στοιχεία του χώρου, ενώ τα έπιπλα είναι χαμηλά, προσφέροντας την αίσθηση ενός αρμονικού χώρου. Επιπλέον, τα επενδυτικά συστήματα τοίχων κρύβουν τις λειτουργικές περιοχές, δημιουργώντας έτσι μια πιο elegant ατμόσφαιρα.

Λιγότερος χώρος; Περισσότερη συντροφικότητα
Σε μικρότερα σπίτια, η ανοιχτή διαρρύθμιση της κουζίνας, της τραπεζαρίας και του καθιστικού μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον χώρο. Αυτή η ενοποίηση δημιουργεί ένα πιο ευρύχωρο και φωτεινό περιβάλλον, ενώ διευκολύνει την επικοινωνία και αλληλεπίδραση των ανθρώπων που ζουν εκεί. Η έλλειψη τοίχων ή διαχωριστικών ενισχύει την αίσθηση της άνεσης, επιτρέποντας στο φυσικό φως να πλημμυρίζει τον χώρο. Επιπλέον, οι μεταβάσεις από τη μία περιοχή στην άλλη γίνονται πιο εύκολες, κάνοντας το σπίτι πιο λειτουργικό και ευχάριστο για όλους.

Κεφάλαιο διαχωρισμός
Σε μικρότερα σπίτια, η προτεραιότητα είναι η δημιουργία ενός ανοιχτού και ευρύχωρου χώρου, με σκοπό την ενίσχυση της αίσθησης της ελευθερίας και της φωτεινότητας. Σε μεγαλύτερα σπίτια, συχνά χρησιμοποιούνται στοιχεία που επιτρέπουν τη δημιουργία οριοθετημένων ζωνών, ενώ διατηρείται η συνοχή και η ροή του δωματίου.
Παραδείγματα αυτών των στοιχείων περιλαμβάνουν συρόμενες πόρτες, γυάλινα διαχωριστικά ή αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες που προσφέρουν μια οπτική διαίρεση, απομονώνοντας ταυτόχρονα τον θόρυβο και τις οσμές όταν είναι απαραίτητο. Ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές, οι τοίχοι με ανοίγματα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί, καθώς προσφέρουν μια διακριτική οριοθέτηση των χώρων, χωρίς να τους κλείνουν εντελώς.

Ο ρόλος της νησίδας
Το kitchen island δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη χρήση για μαγείρεμα ή αποθήκευση. Μπορεί να μετατραπεί σε έναν πολυχρηστικό χώρο που λειτουργεί και ως ζώνη συνάντησης για πιο ανεπίσημες στιγμές. Εκτός από τη λειτουργία της ως διαχωριστικό ανάμεσα στην τραπεζαρία και το σαλόνι, μπορεί να ενσωματώσει και μια μικρή βιβλιοθήκη για βιβλία μαγειρικής ή άλλα αντικείμενα, προσφέροντας μια όμορφη και πρακτική λύση που ενώνει και οργανώνει τον χώρο.

Η σημασία των χρωμάτων
Για το 2025, οι χρωματικές επιλογές περιλαμβάνουν αποχρώσεις του πράσινου, καφέ, τερακότα, navy blue και μπεζ, ενώ αναμένεται να αυξηθεί η χρήση οργανικών τόνων. Παράλληλα, θα επικρατήσουν ζεστά, κομψά και βιώσιμα υλικά, όπως το ξύλο.
Η τοποθέτηση της κουζίνας συχνά ως κεντρικό σημείο του χώρου, απαιτεί την επιλογή υλικών και χρωμάτων που να συνδυάζονται αρμονικά με τα υπόλοιπα έπιπλα. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε κάθε home space ως έναν ενιαίο σύνολο και να καθορίσουμε ποια στοιχεία θα είναι το επίκεντρο. Η χρήση υλικών όπως το ξύλο ή ουδέτερων χρωμάτων αποτελεί πάντα μια εξαιρετική επιλογή, ενώ αν επιλέξουμε κάποιο έντονο χρώμα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εναρμονίζεται με τα υπόλοιπα στοιχεία του σπιτιού μας.
Main Image Credits: Felix Forest