1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα.
Σε μια έκθεση, ο ΟΗΕ αναφέρει πως η παγκόσμια απάντηση στο HIV/AIDS βρίσκεται σε «επισφαλές σημείο», προσθέτοντας πως, ενώ τα ποσοστά θεραπείας αυξάνονται και ο αριθμός των θανάτων μειώνεται, «η επιτυχία στο να σώζουμε ζωές δεν συνδυάσθηκε με ίση επιτυχία στη μείωση των νέων μολύνσεων από τον HIV».
Ο HIV και το AIDS στην Ελλάδα – Αυξάνονται τα κρούσματα
Η πρώτη διάγνωση HIV στη χώρα μας καταγράφηκε το 1981. Την επόμενη χρονιά υπήρξαν δύο διαγνώσεις, το 1983 ήταν 14, το 1985 έφτασαν στις 70 και το 1986 στις 106. Ο συνολικός αριθμός των HIV διαγνώσεων (συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων AIDS) στην Ελλάδα ως τις 31/12/2020 ήταν 18.710, εκ των οποίων το 82,5% άνδρες και το 17,3% γυναίκες (για 41 άτομα το φύλο δεν δηλώθηκε). Το 74,6% αφορούσε σε άτομα ελληνικής εθνικότητας.
Τους πρώτους δέκα μήνες του 2022 τα περισσότερα περιστατικά που διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ αφορούσαν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης σεξουαλικής επαφής, κυρίως μεταξύ ανδρών. Ειδικότερα:
- 202 (46,98%) νέες HIV διαγνώσεις αφορούν σε άνδρες που είχαν απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές με άνδρες (ΑΣΑ)
- οι 94 (21,80%) αφορούν σε άτομα που μολύνθηκαν μέσω της απροφύλακτης ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής.
- Η ενέσιμη κοινή χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών (ΧΕΝ) δηλώθηκε ως πιθανός τρόπος μόλυνσης για 52 (12.09%) νέα περιστατικά.
- 5 περιστατικά κάθετης μετάδοσης του ιού.
Πριν από λίγες μέρες εκφράστηκε η ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρξουν καταγραφές αυξημένων νέων κρουσμάτων της λοίμωξης HIV/AIDS στα αμέσως προσεχή έτη, και ιδιαιτέρως σε μετανάστες, χρήστες ενεσίμων Ναρκωτικών (ΧΕΝ), ετεροφυλόφιλους άνδρες και σε γυναίκες, εξαιτίας της μεγάλης αναστάτωσης και των σχετικών ανατροπών, τις οποίες προκάλεσε η πανδημία κορωνοϊού στη λειτουργία των μονάδων ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ στην Ελλάδα.
Αυτό ανέφεραν μεταξύ άλλων την Τρίτη (22/11) σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), Γιώργος Λαζανάς, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος των Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ) και του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Χαράλαμπος Γώγος, καθώς και η καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώτα Τουλούμη, με αφορμή την πραγματοποίηση του 34ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 25 – 27 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.
Τηλεφωνική γραμμή για το HIV/AIDS. 210-7222222
Πηγή: athnesvoice.gr