- Η έμφυλη βία παρότι καθημερινό φαινόμενο παραμένει αόρατο, καθώς το ποσοστό καταγγελιών, παγκοσμίως, είναι μικρό.
- Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον σύζυγο ή τον ερωτικό σύντροφο.
- Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.
- 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
- Το 55%-95% θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα.
(Πηγή: womensos.gr)
Με αυτά τα αποκαρδιωτικά νούμερα γιορτάζουμε μία ακόμη παγκόσμια ημέρα που υπάρχει για να μας θυμίζει πόσο δρόμο έχουμε ακόμη για την καταπολέμηση ,ίσως της μεγαλύτερης μάστιγας της γενιάς μας.
Στην Ελλάδα μόνο, το πρώτο εφτάμηνο του 2022 καταγράφησαν πάνω από 2000 κλήσεις-καταγγελίες στην γραμμή SOS 15900.
Σε ότι αφορά τα είδη της κακοποίησης, πρώτη στη λίστα είναι η σωματική, ενώ ακολουθεί η ψυχολογική, η λεκτική και, τέλος, η οικονομική.
Εν έτει 2022, είδαμε ένα τεράστιο κύμα επανάστασης να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, με αφορμή τον άδικο και βίαιο θάνατο της Masha Amini, είδαμε να φλέγονται οι πλατείες, είδαμε να εξαπλώνεται το κίνημα @metoo, είδαμε να υπάρχει μία πολύ μικρή χαραμάδα φωτός.
Ένας φως που βγαίνει σαν αχτίδα μέσα από τα 16 σώματα των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα ΜΟΝΟ το 2022, δηλαδή το 2022 δολοφονούνται κατά μ.ο 2 γυναίκες τον μήνα.
Να μην αναφερθούμε στις επιθέσεις κατά γυναικών, γιατί εκεί ο αριθμός είναι πια μη μετρήσιμος , με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ένα ψηφισμένο νομοσχέδιο του 2006 για την Ενδοοικογενειακή βία , βρίσκει σήμερα τις γυναίκες ευάλωτες και τους θύτες , εύκολο να πέσουν “στα μαλακά”.
Ενώ προωθείται τροποποίηση του εν λόγω νόμου , παράλληλα ψηφίζεται νομοσχέδιο Panic Button. Πρόκειται για τη θέσπιση πιλοτικής λειτουργίας του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Κομβίον Πανικού» (panic button), η οποία εγκαθίσταται στα έξυπνα κινητά.
Πρέπει να γίνει κάτι παραπάνω όμως.
Ζητούμε,
Σε θεσμικό επίπεδο να αυξηθούν και να ενισχυθούν οι υφιστάμενες δημόσιες δομές υποστήριξης των επιζωσών έμφυλης βίας (συμβουλευτικά κέντρα και ξενώνες φιλοξενίας των ΓΓΙΦ & ΚΕΘΙ και ΟΤΑ) με ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, να αυξηθεί και μονιμοποιηθεί το προσωπικό που στελεχώνει τις παραπάνω δομές και να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του Δικτύου των δομών. Επίσης, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί η άμεση απόκριση των διωκτικών και δικαστικών αρχών με γνώμονα και μέλημα την προστασία της ζωής των θυμάτων και των παιδιών τους και την απονομή δικαιοσύνης. Τέλος, όπως συστηματικά τονίζεται από διεθνείς οργανισμούς (π.χ. ΟΗΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης, κ.λπ.) είναι σκόπιμο και αναγκαίο η Πολιτεία να ενισχύει τους φορείς και τις ΜΚΟ που υποστηρίζουν συστηματικά επιζώσες έμφυλης βίας στηρίζοντας εμπράκτως το έργο τους.
Oι νόμοι πρέπει να αλλάξουν, τα μυαλά πρέπει να αλλάξουν και τα χέρια να δεθούν.
Κάθε αλλαγή βέβαια για το καλύτερο, είναι επίπονη.
Σήμερα η μέρα δεν είναι γιορτή.
Είναι μνημόσυνο.
Για εκείνες που μάθαμε με το όνομα τους και για τις χιλιάδες που μένουν στα σκοτάδια της ανωνυμίας.
Δύο πράγματα:
Μίλα σήμερα έστω και ανώνυμα, σώσε ότι μπορείς, τρέξε να σωθείς
Το άρθρο είναι αφιερωμένο.
Για τις:
Κλειώ
Αδαμαντία
Evin
Σβετλάνα-Φωτεινή
Καρολάιν
Ελένη
Γαρυφαλλιά
Μόνικα
Εσένα
Εσένα
και
Εσένα.
15900, 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS
Μαρία Π. Ψαθά
Για το PENYPENY.GR