Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και η παραδοσιακή γιορτή απαιτεί ένα ξεχωριστό τραπέζι με πιάτα που συνδυάζουν γεύση και ιστορία. Ο μπακαλιάρος είναι αναμφίβολα το πιο γνωστό πιάτο αυτής της ημέρας, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν τον προτιμούν ή επιθυμούν να ανανεώσουν το γιορτινό μενού με πιο updated συνταγές.
Αν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και αναζητάτε νέες, δημιουργικές επιλογές για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας, έχουμε συγκεντρώσει 4 εναλλακτικά πιάτα που θα απογειώσουν το τραπέζι της 25ης Μαρτίου.
Ριζότο Μιλανέζε

Υλικά
- ¼ κ.γ. κλωστές σαφράν
- 150 ml λευκό κρασί
- 50 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 300 γρ. Risotto
- 1400-1600 ml σπιτικό ζωμό κοτόπουλου, καυτό
- 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 1 1/2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
Για το σερβίρισμα
- 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τις κλωστές σαφράν στο λευκό κρασί, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε το Risotto και σοτάρουμε για 1 λεπτό, μέχρι να καλυφθεί από το ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το μείγμα κρασί και σαφράν και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Σταδιακά ρίχνουμε με μεγάλη κουτάλα της σούπας τον ζωμό σε δόσεις, ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί πριν ρίξουμε την επόμενη δόση. Το ριζότο μας πρέπει να είναι έτοιμο σε περίπου 20 λεπτά. Πριν απορροφήσει τελείως την τελευταία δόση ζωμού και όσο είναι ακόμα ζουμερό και χυλωμένο, αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο ριζότο. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και έξτρα παρμεζάνα.
Συνταγή: Madame Ginger
Κριθαρόσουπα κοκκινιστή

Υλικά
- 150 γρ. κριθαράκι, χοντρό
- 300 γρ. ντομάτες, πολτοποιημένες στο multi
- 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, τριμμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 700 ml ζωμό λαχανικών
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 100 ml κόκκινο κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
Φρέσκο πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κριθαράκι με τον πελτέ και το σκόρδο και σοτάρουμε ξανά για άλλα 2 λεπτά. Έπειτα, σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σιγομαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι. Τέλος, σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση: Γιώργος Τσούλης
Ζυμαρικά με σουπιά

Υλικά
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι πιπέρι
- 1 κ.σ. μαραθόσπορο
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 800 γρ. σουπιές
- 50 γρ. κόκκινο κρασί
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 500 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 1/2 λίτρο νερό
- 400 γρ. ριγκατόνι
Για το σερβίρισμα
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
- ρίγανη
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τον μαραθόσπορο, το μπούκοβο και σοτάρουμε 1-2 λεπτά για να καραμελώσουν. Κόβουμε τις σουπιές σε κυβάκια 2 εκ. και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε 1-2 λεπτά να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον τοματοπολτό. Σοτάρουμε και βάζουμε την ντομάτα, το νερό και καλύπτουμε με το καπάκι. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά. Μόλις βράσουν οι σουπιές βάζουμε τα ριγκατόνι, κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι και ρίγανη.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Σολομός με τραχανά

Υλικά
Για τον τραχανά
- 200 γρ. τραχανά ξινό
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 7 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. λευκό κρασί
- 600 γρ. νερό
- ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 3-4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, μόνο το πράσινο μέρος
- ¼ ματσάκι άνηθο
- 60 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
- αλάτι
- πιπέρι
Για τον σολομό
- 250 γρ. φιλέτο σολομού
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- φιλέτα πορτοκαλιού
- άνηθο, ψιλοκομμένο
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τον τραχανά και σοτάρουμε για ακόμα 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το νερό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε εντελώς τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. (Σε αυτό το στάδιο ξεκινάμε να ψήνουμε και τον σολομό) Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, τα ρίχνουμε και αυτά, και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και την παρμεζάνα, και ανακατεύουμε. Κόβουμε τον σολομό στη μέση σε 2 κομμάτια και χαράζουμε σε 2-3 σημεία τη μεριά της πέτσας. Ρίχνουμε αλάτι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές, φροντίζοντας να πάνε και στις εσοχές. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, τοποθετούμε τον σολομό με την πέτσα προς τα κάτω και ψήνουμε για 2-3 λεπτά. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και ψήνουμε για ακόμα 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Μοιράζουμε τον τραχανά σε πιάτα και προσθέτουμε από πάνω τον σολομό. Σερβίρουμε με φιλέτα πορτοκαλιού, ψιλοκομμένο άνηθο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης