Sexting λοιπόν. Φρούτο της σύγχρονης ζωής και της τεχνολογίας. Βοηθάει τελικά τη σχέση; Τι πρέπει να προσέξεις; Η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα μας αναλύει την ανταλλαγή ερωτικών μηνυμάτων και εικόνων…
“Καθώς η τεχνολογία προχωρά όλο και περισσότερο, όλο και νέοι τρόποι επικοινωνίας έρχονται στην επιφάνεια. Τρόποι που μπορεί να φαίνονται πιο προχωρημένοι ή και για άλλους να προκαλούν! Το sexting είναι λοιπόν ένας τέτοιος νέος τρόπος” σημειώνει.
Τι είναι όμως το sexting;
Πρόκειται για έναν νέο όρο, ένα νέο φαινόμενο που αναφέρεται στην αποστολή και λήψη μηνυμάτων και φωτογραφιών με σεξουαλικό περιεχόμενο. Μπορεί για παράδειγμα, μία γυναίκα να στείλει γυμνές φωτογραφίες της στον άνδρα που την ενδιαφέρει σεξουαλικά και εκείνος αντίστοιχα μπορεί να της στείλει επίσης σεξουαλικά μηνύματα.
Πώς επηρεάζει τη σχέση; Αρνητικά ή θετικά;
Θετική η επίδραση του sexting στη σχέση λένε οι έρευνες, καθώς το ζευγάρι μπορεί να αναζωπυρώσει το χαμένο ή βαλτωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον του ενός προς τον άλλον. Το sexting μπορεί να δώσει την ευκαιρία στο ζευγάρι να ξαναθυμηθεί τα προκατακτικά παιχνίδια, να φλερτάρει ο ένας με τον άλλον έστω και από απόσταση, να βάλει τον ερωτικό λόγο ως γραπτό ερωτικό λόγο στο παιχνίδι. Έτσι λοιπόν μπορεί το ζευγάρι να βρει ξανά τη διάθεση για φλερτ, να ανάψει τη φλόγα και πάλι στη σεξουαλική του ζωή, να βρει το θάρρος να μιλήσει “βρώμικα” και πιο διεγερτικά ο ένας στον άλλον. Να μιλήσουν για το τι θέλει ο καθένας, τι του αρέσει περισσότερο, τι θα ήθελε να κάνει στον άλλον κλπ., με άλλα λόγια θα λέγαμε πως βοηθάει στην σεξουαλική επικοινωνία του ζευγαριού.
Ας μην ξεχνάμε επίσης και τα ζευγάρια που διατηρούν σχέση από απόσταση. Και εδώ μπορεί το sexting να ενισχύσει τη σεξουαλική τους ζωή, να βάλει το αλατοπίπερο που λείπει λόγω της απόστασης.
Πρόσφατες έρευνες μελέτησαν πόσο το sexting μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ικανοποίηση. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι με σταθερή ή περιστασιακή σχέση που κάνουν sexting, δηλώνουν πολύ μεγάλη σεξουαλική ικανοποίηση από το σταθερό ή περιστασιακό τους σύντροφο.
Επίσης, βρέθηκε πως εκείνοι που το χρησιμοποιούν για να απιστήσουν αποτελούν πολύ μικρό ποσοστό, καταλήγοντας πως το sexting μπορεί να λειτουργήσει ως ο νέος τρόπος που χρησιμοποιούν τα ζευγάρια για να αναζωπυρώσουν τη σχέση τους, ανταλλάζοντας φαντασιώσεις, γυμνές εικόνες και “βρώμικη” διάλεκτο.
Όλα με προσοχή και μέτρο!
Ισχύει ό,τι υποστηρίζουμε πάντα, πως οτιδήποτε νιώθουμε πως το έχουμε ανάγκη για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σεξουαλικά, φέρνει πρόβλημα στη σχέση και κατ’ επέκταση και σε εμάς τους ίδιους. Έτσι λοιπόν, ενώ το sexting μπορεί να αναζωογονήσει τη σχέση, αν οι δύο σύντροφοι νιώθουν πως τους είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να “φτιαχτούν” σεξουαλικά, σίγουρα έχουν αναπτύξει μία προβληματική σεξουαλική συμπεριφορά.
Τι λένε οι έρευνες…
Βρέθηκε πως τα άτομα με κοινωνικό άγχος μπορεί να προτιμούν το “sexting” ως μέσω για τη σεξουαλική επικοινωνία. Άλλοι ερευνητές, όπως και τα Μ.Μ.Ε., υποστηρίζουν ότι το “sexting” είναι πράγματι δημοφιλής μεταξύ των νέων ενήλικων, αλλά δεν συσχετίζεται απαραίτητα με άλλες ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως διαπίστωσαν προηγούμενες έρευνες. Αντίθετα, σε έρευνα του Benotch (2013) και των συνεργατών του, φάνηκε ότι το “sexting” μεταξύ των νέων ενηλίκων σχετίζεται και με υψηλού κινδύνου σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως η κατάχρηση ουσιών, η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και οι σεξουαλικές επαφές με πολλούς συντρόφους παράλληλα.
Τι πρέπει να προσέξεις όταν φλερτάρεις με sexting
Το sexting στο φλερτ: Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα για το sexting και τις σχέσεις, βρέθηκε πως στο φλερτ δεν δίνει και τόσο μεγάλα ποσοστά σεξουαλικής ικανοποίησης. Παρόλα αυτά όμως, το φλερτ με ένα άτομο που δεν γνωρίζεις ακόμα καλά πρέπει να είναι προσεκτικό και με όρια. Για παράδειγμα, πολύ αποκαλυπτικές φωτογραφίες και βίντεο και ειδικά όταν φαίνονται ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, δεν ενδείκνυνται. Το υλικό, είτε πρόκειται για εικόνα, είτε για βίντεο, είτε ακόμα και για μήνυμα, είναι κάτι που μένει και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή και για οποιοδήποτε σκοπό. Βεβαίως, δεν υπόσχεται κανείς πως και μέσα από μια σχέση δεν μπορεί να διαρρεύσει τέτοιου είδους υλικό. Ούτε είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες, που μετά το χωρισμό, η δημοσίευση προσωπικού υλικού του πρώην συντρόφου, αποτελεί μέρος της εκδίκησης που κάποιοι τόσο πολύ έχουν ανάγκη.
Επιπλέον, το να τα προσφέρεις και “όλα στο πιάτο”, ίσως να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Επίσης, στο θέμα με τον γραπτό ερωτικό λόγο παίζει ρόλο το πώς θα μιλήσει κάποιος, ώστε να εξάψει τη φαντασία του άλλου και όχι να προκαλέσει τα γέλια του.
Με λίγα λόγια…
Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας πως το sexting από μόνο του δεν φαίνεται να είναι ούτε ωφέλιμο αλλά ούτε και επιζήμιο, τόσο για τις σχέσεις όσο και για το φλερτ και εξαρτάται από την κρίση και τη χρήση των ανθρώπων, οι οποίοι θα του δώσουν και τις ανάλογες διαστάσεις.
Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7.79.79.79210 7.79.79.79 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-14:00)
www.askitis.gr