Οκάθε άνθρωπος η αλήθεια είναι πως βρίσκει χαρά σε διαφορετικά πράγματα.
Σύμφωνα με την ψυχολογία όμως, υπάρχουν 8 καταστάσεις που μόνο οι εσωστρεφείς άνθρωποι βρίσκουν διασκεδαστικές σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.
8 πράγματα που οι εσωστρεφείς άνθρωποι βρίσκουν διασκεδαστικά
Την ήσυχη ώρα της «επαναφόρτισης»
Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν το να κάτσουν σπίτι τους για να γεμίσουν τις «μπαταρίες» τους από το να πάνε για παράδειγμα για ένα ποτό το βράδυ του Σαββάτου.
Ο Καρλ Γιουνγκ, ο θρυλικός ψυχολόγος που διέδωσε τους όρους «εσωστρεφής» και «εξωστρεφής», πίστευε ότι οι εσωστρεφείς αντλούν ενέργεια από τον εσωτερικό τους κόσμο και όχι από την εξωτερική φασαρία.
Τις βαθιές συζητήσεις ένας προς έναν
Για τους εσωστρεφείς είναι προτιμότερη μια συζήτηση με έναν άλλο άνθρωπο παρά το να βγει βόλτα με μεγάλη παρέα.
Οι εσωστρεφείς τείνουν να αντιπαθούν τις πεζές συζητήσεις επειδή αισθάνονται ότι είναι ρηχές. Αντίθετα, ευδοκιμούν σε ουσιαστικές συνομιλίες ένας προς έναν για τη ζωή, τα όνειρα και ακόμη και περίεργες θεωρίες για το σύμπαν.
Τον χρόνο που παρατηρούν κάτι ή κάποιον
Είτε πρόκειται για ανθρώπους που παρακολουθούν σε ένα καφέ είτε παρακολουθώντας κάτι άλλο, οι εσωστρεφείς βρίσκουν χαρά στο να αφιερώνουν έτσι ήσυχα τον χρόνο τους.
Ο Carl Rogers, πρωτοπόρος στην ανθρωπιστική ψυχολογία, τόνισε τη σημασία της «ενεργητικής ακρόασης» και της ενσυναίσθησης και οι εσωστρεφείς διαπρέπουν σε αυτόν τον τομέα.
Μικρές κοινωνικές μαζώξεις
Οι εσωστρεφείς προτιμούν τις μικρές, ήσυχες μαζώξεις σε σχέση με τα πολύβουα πάρτι.
Ο Abraham Maslow πίστευε ότι το να νιώθεις συνδεδεμένος με άλλους ανθρώπους είναι μια ζωτική ανθρώπινη ανάγκη, αλλά για τους εσωστρεφείς, η γνήσια σύνδεση συχνά λειτουργεί καλύτερα σε μικρότερους κύκλους.
Ατομικές δημιουργικές ασχολίες
Είτε είναι η ζωγραφική είτε η κεραμική, οι εσωστρεφείς άνθρωποι βρίσκουν χαρά σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Άλλωστε, η δημιουργικότητα ανθίζει όταν της δίνεις τον χώρο και τη σιωπή που χρειάζεται.
Το να κάθονται μόνοι τους χωρίς να νιώθουν μοναξιά
Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να είσαι μόνος και να νιώθεις μοναξιά.
Για τους εσωστρεφείς, ο χρόνος μόνος μπορεί να είναι απίστευτα καταπραϋντικός. Όπως σημείωσε κάποτε ο ψυχαναλυτής Έριχ Φρομ, «η αγάπη είναι ένωση με κάποιον, ή κάτι, έξω από τον εαυτό του, υπό την προϋπόθεση να διατηρεί κανείς τη χωρικότητα και την ακεραιότητα του εαυτού του».
Με άλλα λόγια, η μοναξιά δεν έχει να κάνει με την απομόνωση – είναι να επιστρέψεις στο κέντρο σου και να διατηρήσεις αυτό που είσαι, ώστε να συνδεθείς με τους άλλους με πιο αυθεντικό τρόπο αργότερα.
Το να ακούν τον άλλο παρά να μιλούν οι ίδιοι
Ο Rollo May, ένας ισχυρός Αμερικανός υπαρξιακός ψυχολόγος, τόνισε ότι η γνήσια επικοινωνία περιλαμβάνει όχι μόνο το να μιλάς αλλά να ακούς αληθινά τον άλλον.
Οι εσωστρεφείς τείνουν να είναι δεξιοτέχνες στην ενεργητική ακρόαση – και μερικές φορές, αυτό είναι πολύ πιο ισχυρό από το να μιλάνε ακατάπαυστα.
Τον στενό κύκλο φίλων
Ενώ οι εξωστρεφείς μπορεί να διατηρούν ένα μεγάλο δίκτυο περιστασιακών φίλων, οι εσωστρεφείς συνήθως έχουν μια δεμένη πιο μικρή ομάδα φίλων που εμπιστεύονται ολόψυχα.
Η Δρ Elaine N. Aron, η οποία μελέτησε το Υψηλά Ευαίσθητο Άτομο (HSP), διαπίστωσε ότι τα εσωστρεφή ή ευαίσθητα άτομα συχνά δίνουν προτεραιότητα στις αυθεντικές, ουσιαστικές σχέσεις έναντι των επιφανειακών σχέσεων.