Σε όλους μας αρέσει να μοιραζόμαστε κομμάτια της ζωής μας με άλλους, αυτό μας βοηθά να συνδεθούμε και να οικοδομήσουμε σχέσεις aλλά δεν χρειάζεται να λέγονται όλα.
Κάποια πράγματα είναι καλύτερα να τα κρατάς για τον εαυτό σας, όχι επειδή θα σε εκθέσουν αλλά επειδή το να τα μοιραστείς μπορεί να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις, περιττό δράμα ή ακόμη και σε τύψεις.
Η ψυχολογία μάς λέει ότι το να κρατάμε ορισμένες σκέψεις, σχέδια και προσωπικές λεπτομέρειες ιδιωτικές μπορεί στην πραγματικότητα να μας κάνει πιο ευτυχισμένους, πιο επιτυχημένους και πιο ήρεμους.
Ακολουθούν οκτώ πράγματα στη ζωή που πρέπει πάντα να κρατάς απλά για τον εαυτό σου
1) Οι μεγαλύτεροι στόχοι σου
Όλοι έχουμε όνειρα και φιλοδοξίες, αλλά το να τα μοιραστείς πολύ σύντομα μπορεί στην πραγματικότητα να λειτουργήσει εναντίον μας.
Οι ψυχολόγοι το αποκαλούν αυτό «χάσμα πρόθεσης-συμπεριφοράς» και περιλαμβάνουν την ιδέα ότι το να μιλάς για τους στόχους σου μπορεί να σου δώσει μια ψεύτικη αίσθηση επιτυχίας, κάνοντάς το λιγότερο πιθανό να τους ακολουθήσεις.
Όταν ανακοινώνεις τα μεγάλα σου σχέδια, ο εγκέφαλός σου λαμβάνει μια μικρή ώθηση ντοπαμίνης, παρόμοια με αυτή που συμβαίνει όταν πραγματικά πετυχαίνεις κάτι. Το πρόβλημα; Αυτή η ικανοποίηση μπορεί μερικές φορές να αντικαταστήσει το κίνητρο για σκληρή δουλειά.
2) Οι καλές σου πράξεις
Το να κάνετε κάτι καλό για κάποιον άλλον πρέπει να προέρχεται από την καρδιά σου και όχι για λόγους αναγνώρισης.
Η ψυχολογία το επιβεβαιώνει αυτό. Μελέτες δείχνουν ότι όταν καυχιόμαστε για τη γενναιοδωρία μας, μπορεί να κάνει τους άλλους να αισθάνονται αμήχανα ή ακόμα και να αμφισβητούν τα κίνητρά μας. Η αληθινή καλοσύνη δεν χρειάζεται κοινό.
Έτσι τώρα, όταν βοηθάω κάποιον, το κρατάω για τον εαυτό μου. Ο αντίκτυπος είναι αυτό που πραγματικά μετράει, όχι η αναγνώριση.
3) Οι βαθύτερες ανασφάλειές σου
Όλοι έχουμε πράγματα για τα οποία νιώθουμε αυτοπεποίθηση, αλλά το να τα μοιραζόμαστε με τους λάθος ανθρώπους μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Όταν μιλάς ανοιχτά για τις ανασφάλειές σου, μπορεί να νομίζεις ότι είσαι ευάλωτη και αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προσκαλέσει την κρίση, ανεπιθύμητες συμβουλές ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου αργότερα.
Στην ψυχολογία, υπάρχει κάτι που ονομάζεται «ο εαυτός που κοιτάζει στον καθρέφτη», που σημαίνει ότι έχουμε την τάση να βλέπουμε τον εαυτό μας με βάση το πώς αντιδρούν οι άλλοι σε εμάς. Αν μοιράζεσαι συνεχώς τις ανασφάλειές σου και οι άνθρωποι αντιδρούν με οίκτο ή σκεπτικισμό, αυτό μπορεί να ενισχύσει τις αρνητικές αυτοαντιλήψεις αντί να σε βοηθήσει να τις ξεπεράσεις.
4) Τα προβλήματα της μακροχρόνιας σχέσης σου
Κάθε σχέση έχει τα σκαμπανεβάσματά της, αλλά το να βγάζεις τα προβλήματά σας στη φόρα στους άλλους μπορεί μερικές φορές να κάνει τα πράγματα χειρότερα αντί για καλύτερα.
Όταν ξεσπάς για τον σύντροφό σου σε φίλους ή την οικογένειά σου, δεν ξεχνούν. Ακόμα και αν εσύ και ο σύντροφός σου τα βρείτε, οι άνθρωποι στους οποίους εκμυστηρευτήκατε μπορεί να διατηρούν αυτές τις αρνητικές λεπτομέρειες, δημιουργώντας ένταση ή προκατάληψη απέναντι στον σύντροφό σου.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το παράπονο για μια σχέση σε ξένους μπορεί επίσης να ενισχύσει τα αρνητικά συναισθήματα αντί να βοηθήσει στην επίλυσή τους. Αντί να βρείτε λύσεις, μπορεί να καταλήξετε να μένετε στο πρόβλημα και να αισθάνεστε ακόμα πιο απογοητευμένοι.
5) Οι πράξεις για αυτοβελτίωση
Η ανάπτυξη είναι ένα προσωπικό ταξίδι και μερικές φορές, η καλύτερη πρόοδος συμβαίνει στη σιωπή.
Όταν εργάζεσαι για τη βελτίωση του εαυτού σου -είτε πρόκειται για την εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, τη βελτίωση της υγείας σας ή τη διακοπή μιας κακής συνήθειας- μπορεί να είναι δελεαστικό να μοιραστείς τα σχέδιά σας με άλλους. Αλλά το να ανακοινώσεις τους στόχους σου για αυτοβελτίωση πολύ σύντομα μπορεί να σου στερήσει την ήσυχη αφοσίωση που απαιτείται για να αλλάξεις πραγματικά.
Υπάρχει κάτι ισχυρό στο να εργάζεσαι στο παρασκήνιο, κάνοντας σταθερή πρόοδο χωρίς την πίεση των εξωτερικών απόψεων ή προσδοκιών. Η αληθινή μεταμόρφωση δεν χρειάζεται επικύρωση – μιλάει από μόνη της με τον καιρό.
6) Τα λάθη του παρελθόντος
Όλοι έχουμε κάνει λάθη, κάποια μεγαλύτερα από άλλα. Και ενώ το να μαθαίνουμε από αυτά είναι σημαντικό, το να τα αναφέρεις συνεχώς -ειδικά στους λάθος ανθρώπους- μπορεί να σε κρατήσει κολλημένη στο παρελθόν.
Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ανάληψης ευθύνης και του να αφήνεις τα λάθη να σε καθορίζουν. Το να μιλάς πολύ για τις τύψεις του παρελθόντος μπορεί να κάνει τους άλλους να σε βλέπουν μέσα από αυτόν τον φακό, ακόμα και αν έχεις μεγαλώσει πέρα από αυτόν. Ακόμη χειρότερα, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιήσουν το παρελθόν εναντίον σου, είτε σκόπιμα είτε όχι.
Ανάπτυξη σημαίνει να αποδέχεσαι αυτό που συνέβη, να συμφιλιώνεσαι με αυτό και να προχωράς μπροστά. Δεν χρειάζεται να κρύβεις το παρελθόν σου, αλλά ούτε και να το κουβαλάτε σαν βάρος που το δείχνεις σε όλους. Κάποια κεφάλαια είναι γραφτό να κλείσουν, ώστε να μπορέσεις να μπεις πλήρως σε αυτό που είσαι τώρα.
7) Η οικονομική σου κατάσταση
Τα χρήματα είναι ένα ευαίσθητο θέμα και το να μοιράζεσαι πάρα πολλά για την οικονομική σου κατάσταση -είτε καλή είτε κακή- μπορεί να οδηγήσει σε περιττές επιπλοκές.
Αν δυσκολεύεσαι οικονομικά και μιλάς συχνά γι’ αυτό, μπορεί να προσκαλέσετε άθελά σου τον οίκτο, την κριτική ή ακόμη και ανεπιθύμητες συμβουλές από ανθρώπους που δεν κατανοούν πλήρως την κατάστασή σου. Από την άλλη πλευρά, αν τα πας καλά και συζητάς ανοιχτά για την επιτυχία σου, αυτό μπορεί να δημιουργήσει δυσαρέσκεια ή μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τους άλλους.
Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους γύρω τους, ειδικά όταν πρόκειται για χρήματα. Το να μιλάς πολύ για τα οικονομικά μπορεί να μετατοπίσει τις σχέσεις από σχέσεις σύνδεσης σε σχέσεις σύγκρισης.
8) Η επόμενη μεγάλη σου κίνηση
Δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όλοι τι σχεδιάζεις. Είτε πρόκειται για αλλαγή καριέρας, είτε για μια σημαντική απόφαση ζωής, είτε για έναν προσωπικό στόχο, το να μοιραστείς τα σχέδιά σου πολύ σύντομα μπορεί να προκαλέσει αμφιβολίες, ανεπιθύμητες γνώμες ή ακόμη και διακριτική αποθάρρυνση από τους άλλους. Μερικές φορές, οι άνθρωποι προβάλλουν πάνω σου τους δικούς τους φόβους, κάνοντάς σε να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου πριν καν ξεκινήσεις.
Υπάρχει δύναμη στο να κινείσαι σιωπηλά. Προστάτέψε το όραμά σου, κάνε τη δουλειά και άσε τα αποτελέσματα να μιλήσουν από μόνα τους.