Ηκαλή σχέση με το σώμα σου περνά από την παρατήρηση και την κατανόηση των σημάτων του. Η ζάλη όταν σηκώνεσαι δεν είναι απλώς μια ενοχλητική αίσθηση – είναι ένα μήνυμα που αξίζει να ακούσεις. Αν μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι αυτές τις στιγμές, προστατεύεις τον εαυτό σου από ενδεχόμενους κινδύνους και αποκτάς τον έλεγχο της καθημερινότητάς σου. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως μερικά δευτερόλεπτα αστάθειας μπορούν να κρύβουν σοβαρότερες αιτίες –και η πρόληψη ξεκινά από την επίγνωση.
Αν νιώθεις ότι κινδυνεύεις να πέσεις εξαιτίας ζάλης όταν σηκώνεσαι, απευθύνσου στον γιατρό σου.
Η κατάσταση αυτή έχει επιστημονική ονομασία: ορθοστατική υπόταση. Σημαίνει ότι όταν αλλάζεις στάση –από ύπτια ή καθιστή θέση σε όρθια– η αρτηριακή σου πίεση πέφτει προσωρινά, προκαλώντας στιγμιαία ζάλη ή σκοτοδίνη. Η εξήγηση είναι απλή: όταν σηκώνεσαι, το αίμα συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα και ο οργανισμός χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα για να προσαρμοστεί, συσφίγγοντας τα φλεβικά τοιχώματα και αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό. Η ζάλη μπορεί να ενταθεί και μετά τα γεύματα, λόγω της ανακατανομής της αιματικής ροής που απαιτεί η διαδικασία της πέψης.
Έως και 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 65 ετών εμφανίζει κάποια μορφή ορθοστατικής υπότασης. Αυτό όμως συμβαίνει και σε μικρότερες ηλικίες όσο περίεργο κι αν ακούγεται σε κάποιους. Αν η ζάλη είναι σποραδική και διαρκεί λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα, η ενυδάτωση είναι συνήθως αρκετή. Αν όμως εμφανίζεται συχνά, επιμένει ή συνοδεύεται από πτώση ή λιποθυμία, είναι σημαντικό να ζητήσεις ιατρική αξιολόγηση.
Γιατί έχω τόσο πολλές ημέρες περίοδο;
Πρακτικά βήματα για να προλάβεις τη ζάλη
Αν η αστάθεια είναι ήπια και δεν σε επηρεάζει καθημερινά, μπορείς να εφαρμόσεις μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές συνήθειες:
Έλεγξε τη φαρμακευτική σου αγωγή.
Πολλά φάρμακα επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση. Αν παίρνεις περισσότερα από όσα είναι απαραίτητα, ή σε υψηλές δόσεις, μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα. Συμβουλέψου τον γιατρό σου για το ενδεχόμενο ρύθμισης ή τροποποίησης της αγωγής.
Φρόντισε την ενυδάτωσή σου.
Η αφυδάτωση μειώνει τον όγκο του αίματος, ειδικά μετά από ώρες ύπνου. Απόφυγε την υπερβολική πρόσληψη υγρών πριν τον ύπνο – είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις την ενυδάτωση με το που σηκωθείς και να τη διατηρείς σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Σήκω αργά και σταδιακά.
Μετά τον ύπνο ή την καθιστική στάση, δώσε χρόνο στο σώμα σου να προσαρμοστεί. Πριν σταθείς όρθια, σφίξε για λίγα δευτερόλεπτα τους μυς των ποδιών σου για να ενισχύσεις την κυκλοφορία του αίματος.
Μείωσε την ποσότητα και τον ρυθμό απορρόφησης των γευμάτων.
Αν η ζάλη εμφανίζεται μετά το φαγητό, δοκίμασε να καταναλώνεις μικρότερα, συχνότερα γεύματα. Απόφυγε τροφές πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες – όπως λευκό ψωμί, ζάχαρη, πατάτες και επεξεργασμένα δημητριακά – που επιβαρύνουν απότομα την κυκλοφορία.
Κινήσου, έστω και λίγο.
Λίγη ελαφριά κίνηση το πρωί, όπως διατάσεις ή ένα σύντομο περπάτημα, μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της πίεσης. Απόφυγε τη στατική στάση – τόσο το πολύωρο καθισιό όσο και το στέκεται ακίνητη – γιατί διευκολύνουν τη συγκέντρωση αίματος στα κάτω άκρα.
Μην αγνοείς τα σοβαρά σημάδια
Αν έχεις λιποθυμήσει, αισθάνθηκες ότι «σβήνεις» ή έπεσες εξαιτίας της ζάλης, είναι απαραίτητο να μιλήσεις άμεσα με γιατρό. Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την ορθοστατική υπόταση, όμως σε πολλές περιπτώσεις, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αρκούν για να ελέγξεις το πρόβλημα, χωρίς να χρειαστείς φαρμακευτική παρέμβαση.
5 συνήθειες που δείχνουν ότι κάποιος έχει χαμηλή νοημοσύνη, σύμφωνα με νέα έρευνα
Να θυμάσαι
Η υγεία σου δεν είναι προορισμός, αλλά μια διαρκής διαδικασία φροντίδας, επίγνωσης και επιλογών. Αν μάθεις να αφουγκράζεσαι το σώμα σου, να κατανοείς τι πυροδοτεί τις μεταβολές του και να ανταποκρίνεσαι με συνέπεια, αποκτάς δύναμη. Όχι μόνο για να προλάβεις δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά και για να σταθείς –κυριολεκτικά και μεταφορικά– πιο σταθερά στα πόδια σου.
