ΟΑ’ Ημιτελικός της φετινής Eurovision ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης 13 Μαΐου. Ήταν ένας σχετικά άνευρος ημιτελικός, χωρίς εκπλήξεις από τις εμφανίσεις που είχαν ετοιμάσει οι 15 χώρες που συμμετείχαν, αλλά όλα αυτά μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Σε κάθε ημιτελικό βλέπουμε ανά τα χρόνια να περνάει στον τελικό κι ένα outsider. Αυτό που συνέβη ωστόσο, χθες στη Βασιλεία της Ελβετίας δεν έχει ξαναγίνει ή τουλάχιστον είχε χρόνια να γίνει.
Δύο από τα φαβορί του Α’ Ημιτελικού που τα στοιχήματα ήθελαν να περνούν στον τελικό χωρίς δυσκολία, τελικά αποκλείστηκαν.
Eurovision A’ Hμιτελικός: Εκτός η Κύπρος, μαγική η Celine Dion και η Μαρίνα Σάττι – Οι αντιδράσεις
Πρόκειται για την Κύπρο και τον Theo Evan που τα στοιχήματα τον ήθελαν 13ο-14ο στην τελική κατάταξη του διαγωνισμού, αλλά και το Βέλγιο, το οποίο μετά και την dress rehearsal της Δευτέρας (12/5) φιγουράριζε ακόμα και στην 5άδα του τελικού.
Οι δύο συμμετοχές λοιπόν, αυτές αποκλείστηκαν και στη θέση τους ακούστηκαν η Πορτογαλία και η Ουκρανία, αν και δεν ξέρουμε πώς είχε διαμορφωθεί η τελική κατάταξη.
Οι πρώτες δηλώσεις του Theo Evan και τα σχόλια για αδικία
«Είμαι πολύ συγκινημένος για όσα έχουμε καταφέρει όλη η ομάδα. Έχουμε λάβει πάρα πολλή αγάπη και πάρα πολύ όμορφα μηνύματα και αυτό θα κρατήσουμε. Σίγουρα είναι ένας διαγωνισμός, πήραμε ρίσκο με το συγκεκριμένο κομμάτι, με το είδος του, ήρθαμε με μια πρόταση, ελπίζαμε να είχε μεγαλύτερη αποδοχή. Δεν πειράζει, συνεχίζουμε! Καλή επιτυχία στην Ελλάδα. Η Κλαυδία τώρα αντιπροσωπεύει και την Κύπρο!», ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις ο Theo Evan προσπαθώντας να δείξει ψυχραιμία στο άδικο για πολλούς αποτέλεσμα.
Την ίδια ψυχραιμία βέβαια, δεν έδειξαν οι Κύπριοι αλλά και οι ξένοι eurofans που είχαν αγαπήσει τόσο το τραγούδι της Κύπρου όσο και του Βελγίου, λέγοντας πως φέτος έγιναν δύο μεγάλες αδικίες.
«Robbed», έγραφαν σε βίντεο για τις δύο χώρες στο TikTok, δηλαδή «Σας έκλεψαν» με το να αποκλειστείτε, ενώ αυτό που συνέβη με τον Theo Evan θύμισε τον αποκλεισμό της Ευρυδίκης και του Δημήτρη Κοργιαλά το 2007 με το «Comme Ci, Comme Ça», που τότε όπως ο Theo τα στοιχήματα ήθελαν όχι απλά να περνάει στον τελικό, αλλά να είναι και στα φαβορί για την 5άδα.
Τι φταίει και δεν πέρασε η Κύπρος και το Βέλγιο;
Η Eurovision τα τελευταία χρόνια η αλήθεια είναι πως έχει ξεχάσει ίσως το νόημα του θεσμού, αφού έχει αναπτύξει έναν πιο έντονο πολιτικά χαρακτήρα τόσο με τις συμμετοχές των χωρών (βλέπε Ισραήλ) όσο και με τα τραγούδια που κερδίζουν ή σκαρφαλώνουν στην 10άδα.
Ανέκαθεν υπήρχαν οι συμμαχίες των χωρών που ήταν γείτονες, κάτι ωστόσο που με τον διαχωρισμό της ψηφοφορίας του κοινού και της κριτικής επιτροπής αλλά και του διαφορετικού τρόπου που χωρίζονται οι χώρες στους δύο ημιτελικούς υποτίθεται είχε κάπως λήγει.
Αυτός ίσως είναι και ο ένας λόγος που δεν πέρασε η Κύπρος.
Ο άλλος λόγος που ίσως ευθύνεται για τον αποκλεισμό της αλλά και του Βελγιου είναι η στροφή που βλέπουμε φέτος σε τραγούδια που είναι είτε στη γλώσσα της χώρας που διαγωνίζεται, είτε σε άλλη γλώσσα αλλά πέραν των αγγλικών.
Αν προσέξει κανείς τις χώρες που τα κατάφεραν για τον τελικό, εκτός από τη Νορβηγία, έχουν τραγούδια που είτε το μισό κομμάτι είναι στη γλώσσα της χώρας τους (όπως της Ουκρανίας) είτε σε άλλη γλώσσα (ή Εστονία είχε και ιταλικά, ή Ολλανδία γαλλικά).
Ίσως αυτό ήταν και το μήνυμα του επιτροπών ή του κοινού για τραγούδια με περισσότερο αυθεντικό χαρακτήρα. Βέβαια, οι περισσότεροι νικητές της Eurovision είχαν τραγούδια στα αγγλικά.
Αυτό που μένει τώρα είναι να δούμε τι θα γίνει με τη συμμετοχή της Κλαυδίας, αφού ο B’ Ημιτελικός είναι την Πέμπτη 15 Μαΐου και με αυτά που είδαμε μάλλον τα πράγματα θα πάνε καλύτερα γι’αυτήν απ’ ότι δείχνουν τα στοιχήματα.