Σε περίπτωση που δεν το θυμάσαι ή που το έχεις λίγο πιο «θολό» στο μυαλό σου πράγματι είχε αποφασιστεί να μην γίνει ξανά αλλαγή της ώρας από χειμερινή σε θερινή.
Ήταν 26 Μαρτίου του 2019, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την κατάργηση των εποχικών αλλαγών. Ωστόσο, μετέφερε την απόφαση των κρατών – μελών για δύο χρόνια έως το 2021.
Μια σειρά από ζητήματα, όμως όπως το Brexit, η πανδημίου του κορονοϊού, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει επιφέρει πολλές επιπτώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, οδήγησαν σε αναστολή της απόφασης.
Κάπως έτσι και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αυτήν την Κυριακή η ώρα θα αλλάξει ξανά.
Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.
Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ..

Η θερινή ώρα θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025.
Η εξοικονόμηση της ενέργειας και οι επιπτώσεις στην υγεία
Η αλλαγή της ώρας συνδέεται άρρηκτα με την εξοικονόμηση της ενέργειας και αυτός είναι και ο σκοπός της θερινής ώρας που διαρκεί 7 μήνες – το να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε για μία ώρα παραπάνω την ηλιακή ενέργεια.
Βέβαια, οι μελέτες σχετικά με το αν πράγματι εξοικονομείται ενέργεια όταν υιοθετείται η θερινή ώρα σε μια χώρα είναι κάπως αντικρουόμενα, αφού μπορεί η Ιταλία το 2022 να ανέφερε ότι εξοικονομήθηκαν 420 εκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκείνο το έτος -κάτι που αντιστοιχεί σε 190 εκατομμύρια ευρώ- όμως οι ΗΠΑ το 2008 διαπίστωσε ότι η θερινή ώρα εξοικονόμησε μόλις 0,5% στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανά ημέρα. Αντίθετα την ίδια χρονιά η αλλαγή στη θερινή ώρα αύξησε την οικιακή ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια κατά περίπου 1% αυξάνοντας τόσο τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιντιάνα όσο και τις εκπομπές ρύπων.
Το σίγουρο είναι πάντως πως η αλλαγή της ώρας μπορεί να διαταράξει πέρα από τον ύπνο μας και το βιολογικό μας ρολόι, τον λεγόμενο κιρκάδιο ρυθμό, κάτι που κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Μελέτες έδειξαν μάλιστα, ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια, κυρίως στους ηλικιωμένους και τους καρκινοπαθείς.
Το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου χρησιμοποιεί το φως της μέρας για να συγχρονίζεται με το περιβάλλον. Η αλλαγή της ώρας διαταράσσει απότομα αυτόν τον συγχρονισμό, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται περίπου μια μέρα προκειμένου να προσαρμοστεί στην αλλαγή αυτή. Γι’ αυτό και η αλλαγή γίνεται κάθε φορά Κυριακή, την ημέρα της εβδομάδας δηλαδή που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν υποχρεώσεις.