Ηδιατροφή δεν επηρεάζει μόνο τη γενική μας υγεία, αλλά μπορεί να έχει και ορατά αποτελέσματα στην ομορφιά των μαλλιών μας.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από μια από επιστημονική έρευνα που έχει βρει μια σχέση μεταξύ της λουτεολίνης, ενός φλαβονοειδούς γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, που υπάρχει σε ορισμένα λαχανικά, και του γκριζαρίσματος των μαλλιών.
Γιατί γκριζάρουν τα μαλλιά;
Αν και είναι ένα φυσικό φαινόμενο που σχετίζεται με τη γήρανση, το γκριζάρισμα των μαλλιών δεν είναι ποτέ μια απλή ή μονοσήμαντη διαδικασία.
Η κύρια αιτία είναι η μείωση της μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που δίνει χρώμα στα μαλλιά, το δέρμα και τα μάτια.
Καθώς μεγαλώνουμε, τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης, σταματούν να λειτουργούν όπως παλιά. Στην πράξη, τα μαλλιά γίνονται σταδιακά πιο ανοιχτά καθώς μειώνεται η παραγωγή χρωστικής.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η ηλικία ή η γενετική που καθορίζει πότε και πόσο γρήγορα γκριζάρουν τα μαλλιά μας. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αυτή τη διαδικασία: άγχος, κακή διατροφή, ρύπανση και χρόνιες ασθένειες.
Και, αν αυτό δεν ήταν αρκετό, οι διατροφικές ελλείψεις —ειδικά σε βιταμίνες και μέταλλα— μπορούν επίσης να επιταχύνουν την εμφάνιση γκρίζων μαλλιών.
Το μυστικό συστατικό κατά των γκριζαρισμένων μαλλιών είναι η λουτεολίνη
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε πολλά λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή του γκριζαρίσματος των μαλλιών.
Αυτή είναι λουτεολίνη, ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το μπρόκολο, τα καρότα, τα κρεμμύδια και το σέλινο.
Σε ένα πείραμα που διεξήχθη σε εργαστηριακά ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λουτεολίνη ήταν σε θέση να επιβραδύνει τη διαδικασία γκριζαρίσματος, διατηρώντας τη γούνα των ποντικών πιο σκούρα από εκείνα που δεν έλαβαν τη θεραπεία.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Antioxidants, είναι εκπληκτικά, επειδή καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της λουτεολίνης στη διατήρηση της υγείας των μελανοκυττάρων, των κυττάρων που χρωματίζουν τα μαλλιά.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ωστόσο: τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί ακόμη με βεβαιότητα ότι αυτή η ένωση δρα με τον ίδιο τρόπο στους ανθρώπους.
Ενώ όμως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το θέμα, εάν σας αρέσει η ιδέα του να επιβραδύνετε το γκριζάρισμα των μαλλιών σας, θα πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτείτε να προσθέσετε λουτεολίνη στη διατροφή σας.
Ναι, αλλά πώς; Απλά με την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε αυτά.
Τα καλά νέα είναι ότι η λουτεολίνη δεν βρίσκεται μόνο σε ένα είδος τροφής, αλλά υπάρχει σε πολλά λαχανικά που θα έπρεπε ήδη να καταναλώνουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Το μπρόκολο, τα καρότα, το σέλινο, καθώς και οι πράσινες πιπεριές, τα κρεμμύδια, τα παντζάρια και το λάχανο είναι όλα εξαιρετικές πηγές λουτεολίνης.
Και ας μην ξεχνάμε το ελαιόλαδο, μια άλλη τροφή πλούσια σε αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Η ενσωμάτωση περισσότερων λαχανικών στη διατροφή σας μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην καταπολέμηση του γκριζαρίσματος των μαλλιών σας, αλλά μπορεί επίσης να προσφέρει στο σώμα σας άλλα οφέλη για την υγεία.
Τροφές πλούσιες σε λουτεολίνη είναι στην πραγματικότητα φυσικά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές και προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, επιβραδύνοντας τη διαδικασία γήρανσης όχι μόνο των μαλλιών, αλλά ολόκληρου του οργανισμού.