Σύμφωνα με την ψυχολογία, αν μεγάλωσες χωρίς πολλή στοργή, είναι πιθανό να παρουσιάσεις ορισμένα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην ενήλικη ζωή σου. Δεν πρόκειται για επίρριψη ευθυνών ή για κριτική, αλλά για μια προσπάθεια κατανόησης των ριζών της συμπεριφοράς σου και –ίσως– για μια ευκαιρία να κάνεις θετικές αλλαγές.
Ιδού τα εν λόγω 8 χαρακτηριστικά. Αναγνωρίζεις κάποιο σ’ εσένα; Αν ναι, μην τρομάξεις. Το θέμα δεν είναι να μείνουμε στις ταμπέλες. Απώτερος σκοπός είναι να κατανοήσεις βαθύτερα τον εαυτό σου και τους άλλους.
1. Συναισθηματική επιφύλαξη
Αν μεγάλωσες με λίγη στοργή, είναι πολύ πιθανό να έχεις αναπτύξει ένα είδος συναισθηματικής επιφύλαξης που στην ουσία είναι ένας μηχανισμός προστασίας.
Όταν δεν έχεις λάβει αρκετή στοργή ως παιδί, είναι φυσικό να χτίσεις τοίχους γύρω από τα συναισθήματά σου αργότερα στη ζωή. Δεν σημαίνει ότι είσαι ψυχρός ή απόμακρος — είναι απλώς ένας τρόπος να προστατευτείς από το ενδεχόμενο πληγής.
Ίσως δυσκολεύεσαι να εκφράσεις ανοιχτά τα συναισθήματά σου ή να δημιουργήσεις βαθιές συναισθηματικές συνδέσεις. Αυτό δεν είναι κακό, είναι απλώς ένα αποτέλεσμα του πώς σε διαμόρφωσε το παρελθόν σου.
Η κατανόηση είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή και την εξέλιξη. Και ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις να συνδέεσαι και να εκφράζεσαι με νέους τρόπους.
.jpg?t=LspFREnU6h1tEuYvbcOVmQ)
2. Υψηλή αυτονομία
Όταν ένα παιδί δεν λαμβάνει πολλή στοργή, αναγκάζεται να μάθει να βασίζεσαι αποκλειστικά στον εαυτό του. Πρόκειται για καθαρό ζήτημα επιβίωσης, όπως αντιλαμβάνεσαι.
Ίσως ένιωθες μοναχικός στο σπίτι και στο σχολείο, έπρεπε να τα βγάλεις πέρα μόνος σου. Αυτό σε έκανε εξαιρετικά ανεξάρτητο.
Ως ενήλικας, αυτή η αυτονομία είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία, μπορείς να χειριστείς δύσκολες καταστάσεις χωρίς βοήθεια. Από την άλλη, ίσως δυσκολεύεσαι να ζητήσεις στήριξη όταν τη χρειάζεσαι.
Η ανεξαρτησία είναι σπουδαία, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζεις και την αξία της συναισθηματικής στήριξης από τους άλλους.
3. Δυσκολία στην εμπιστοσύνη
Η ικανότητά σου να εμπιστεύεσαι τους άλλους αρχίζει να διαμορφώνεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής σου.
Αν δεν ένιωσες ασφάλεια και στοργή ως παιδί, τότε είναι φυσιολογικό να έχεις δυσκολίες στο να εμπιστεύεσαι. Ίσως αμφισβητείς τις προθέσεις των άλλων ή φοβάσαι να ανοιχτείς.
Δεν σημαίνει ότι είσαι καχύποπτος – απλώς προστατεύεις τον εαυτό σου. Το καλό είναι ότι η εμπιστοσύνη μπορεί να χτιστεί με τον καιρό και μέσα από θετικές εμπειρίες. Ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις να εμπιστεύεσαι, όμως, και ίσως πρέπει να αρχίσεις να το κάνεις από τώρα.
4. Ισχυρή επιδίωξη επιτευγμάτων
Αν μεγάλωσες χωρίς στοργή, ίσως έχεις την τάση να κυνηγάς με πάθος την επιτυχία. Είναι σαν να προσπαθείς να αποδείξεις την αξία σου μέσα από τα επιτεύγματά σου. Ίσως δουλεύεις σκληρά για να διακριθείς, ελπίζοντας πως αυτό θα σε κάνει να νιώσεις επαρκής, να αναπληρώσει όσα σου έλειψαν συναισθηματικά.
Αλλά να θυμάσαι: καμία επιτυχία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εσωτερική αποδοχή και αγάπη. Η αληθινή πληρότητα έρχεται από μέσα.
5. Δίψα για στοργή
Στην ουσία, αυτό που θέλεις πραγματικά και αυτό που αποζητάς μόνιμα είναι ακριβώς αυτό που σου έλειψε: αγάπη και στοργή. Αν αυτά σου έλειψαν στην παιδική σου ηλικία, η επιθυμία αυτή μπορεί να είναι πολύ έντονη. Ίσως αναζητάς έντονα την αποδοχή και την αγάπη στις σχέσεις σου.
Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Όλοι έχουμε την ανάγκη να αγαπηθούμε. Το σημαντικό είναι να το κατανοήσεις και να το εκφράσεις με υγιείς τρόπους. Εξάλλου, να θυμάσαι πως αξίζεις αγάπη, ακριβώς όπως είσαι.
6. Φόβος απόρριψης
Μπορεί να σε στοιχειώνει ένας αόρατος φόβος: αυτός της απόρριψης, και να τον βιώνεις ως μια σιωπηλή φωνή που σου ψιθυρίζει αμφιβολίες. Αν ένιωσες την απόρριψη ως παιδί, είναι φυσικό να φοβάσαι την αποτυχία ή την απόρριψη ως ενήλικας. Ίσως αποφεύγεις να ρισκάρεις ή να εκτεθείς.
Αυτός ο φόβος δεν σε καθορίζει. Είναι απλώς μια εμπειρία που έζησες. Και κάθε φορά που τον αντιμετωπίζεις, γίνεσαι πιο δυνατός.

7. Τάση προς την τελειομανία
Η τελειομανία είναι ένα συχνό χαρακτηριστικό αν δεν έλαβες στοργή όταν ήσουν παιδί. Είναι σαν να προσπαθείς να είσαι «τέλειος» για να αποφύγεις την κριτική ή την απογοήτευση. Ίσως θέτεις υπερβολικά υψηλά στάνταρ για τον εαυτό σου και δυσκολεύεσαι να αποδεχτείς λάθη.
Αλλά να θυμάσαι: η τελειότητα είναι ψευδαίσθηση. Η ομορφιά βρίσκεται στην ατέλεια. Επιδίωξε την πρόοδο, όχι την τελειότητα.
8. Ανθεκτικότητα
Ίσως το πιο εντυπωσιακό «δώρο» -γιατί ως τέτοιο πρέπει να το εκλάβεις- που σου άφησε η έλλειψη στοργής είναι η ανθεκτικότητα. Είναι η δύναμη που έχτισες μέσα από τις δυσκολίες.
Παρά τις πληγές σου, έμαθες να στέκεσαι στα πόδια σου. Κάθε δυσκολία σε έκανε πιο δυνατή.
Η ανθεκτικότητα δεν είναι κάτι που επιδεικνύεις. Είναι η απόδειξη της δύναμης που κουβαλάς μέσα σου. Και σου δείχνει πως ό,τι κι αν πέρασες, μπορείς να το ξεπεράσεις και να ανθίσεις.
Στον δρόμο προς την αυτοβελτίωση
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι ένα πολύπλοκο ψηφιδωτό εμπειριών, βιολογίας και ψυχολογίας και σε αυτό το πλαίσιο, τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι απλώς εκφράσεις αυτής της πολυπλοκότητας.
Το ότι μεγάλωσες με λίγη στοργή δεν σε ορίζει. Είναι ένα μέρος της ιστορίας σου – όχι το τέλος της.
Μπορείς να εξελιχθείς, να γιατρευτείς και να δημιουργήσεις νέα, πιο φωτεινά κεφάλαια. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου πως κάθε εμπειρία σου, κάθε χαρακτηριστικό σου, είναι ένα βήμα στην πορεία σου προς την κατανόηση και την αυτοβελτίωση.
Και ίσως το πιο σημαντικό μάθημα είναι αυτό: είσαι σε μια πορεία ανάπτυξης. Και η ανθεκτικότητά σου είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι μπορείς να τα καταφέρεις, ό,τι κι αν φέρει η ζωή.